Професору Гимназије Петар Први Петровић Његош прете отказом због ћирилице

0
1340

Управа Гимназије Петар Први Петровић Његош из Даниловграда покренула је дисциплински поступак против професора Југослава Благојевића јер је одбио да ученицима прочита саопштење на латиници, захтијевајући да управа издаје обавјештења и документа равноправно и на ћириличном писму. Благојевић је за Дан казао да се у склопу борбе за равноправност ћирилице у тој школи одлучио за радикалан потез јер школа ниједно обавјештење не штампа на ћирилици и игнорише жељу већине гимназијалаца, који су више пута на протестима и прославама указали на кршење Устава.

Фото: Ученици Гимназије у Даниловграду

“Директорица ме терети да сам извршио тежу повреду радне обавезе, за шта ми се може изрећи казна прекид радног односа. Заштитник људских права и слобода је 25. децембра дао препоруку школи да се равноправно исписују обавјештења и документа на ћирилици и латиници. То је био и захтјев преко 70 одсто ученика гимназије, који су исто тражили од директорице школе Наташе Латковић, али је она то упорно игнорисала. Просвјетни инспектор Зденка Грбавчевић је такође у јануару ове године издала рјешњење којим је директорици наложено да мора поштовати уставну одредну о равноправности ћирилице са крајњим роком од 8. фебруара. Директорицаје у одговору од 5. фебруара неистинито обавијестила инспекторку да поштује одлуку из рјешења. Директорица Латковић је од доласка у школу ушла у ничим изаван обрачун са мном, што ми даје да закључим да су у све укључени локална управа и Министарство просвјете, поготово што се врхунац обрачуна са мном дешава пред локалне изборе. Директорица се више ослања на политичке методе, иако то није својствено просвјетном раднику”, истиче Благојевић.

Благојевић објашњава да је Просвјетна инспекција због покушаја дискредитације професора и незаконитог рада предлагала и разрјешење директорице Латковић, али Министарство просвјете није реаговало.

Директорица школе Латковић казала је за Дан да је у свакодневној комуникацији са ученицима и радницима школе и истиче да се поштује уставна одредба о равноправности ћириличног и латиничног писма будући да сви ученици, наставно и ненаставно особље користе своје право на избор писма које им нико не ограничава, нити ускраћује.

-“У овој школи јавна обавјештења се штампају на писму које је избор онога ко обавјештења пише. Ученици добијају свједочанства и дипломе исписане/штампане писмом које сами изаберу. Писмени задаци из црногорског-српског, босанског, хрватског језика и књижевности раде се на оба писма наизмјенично. На сајту и фејсбук страници школе заступљена су оба писма. Из наведеног је јасно да Гимназија „Петар И Петровић Његош“ поштује одредбу Устава да су ћирилично и латинично писмо равноправни. Против професора Благојевића покренут је дисциплински поступак због теже повреде радне обавезе из чл. 8 ст. 1 тачка 21 Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности запослених у Гимназији „Петар I Петровић Његош“ од 10.4.2018. године у вези са чл. 47 ст. 1 тачка 8 гранског колективног уговора за област просвјете и чл. 37 ст. 1 тачка 8 општег колективног уговора, у којем ће се утврђивати да ли је исти учинио наведену повреду радне обавезе и да ли постоји његова кривица”, тврди Латковић.

Предсједник Синдиката просвјете Подгорица Слободан Савовић казао је за Дан да је крајње вријеме да Министарство пошаље инспекцију и на основу њеног налаза позове на професионалну одговорност директирицу Латковић. Савовић је поручио да ће синдикат стати у заштиту колеге Благојевића, који има подршку ученика.

(volimpodgoricu.me)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име