Прво пролећно прскање воћа: Практични савети како да извршите превентивно прскање старих и запуштених воћака

0
2969

Прво пролећно прскање воћа је борба против штетних инсеката, који презимљавају у различитим стадијумима на воћкама.
PRVO PROLEĆNO PRSKANJE VOĆA:
Да би спречили њихов негативан утицај, при кретању вегетације, морамо одрадити превентивно прскање стабала, нарочито оних старијих и запуштених. Пре третирања засада, потребно је извршити читав низ радова у воћњаку који олакшавају процес прскања и повећавају његов ефекат.

Од припремних радова, најважнији су следећи:
– орезивање и проређивање круне воћки, где треба уклонити и уништити поломљене и суве гране, мумифициране плодове, као и стабла. А како то правилно треба урадити можете погледати у нашем видеу ОВДЕ;
– у запуштеним и старим воћњацима, потребно је састругати старе и испуцале коре, очистити стабла од лишаја и маховина, који представљају велику препреку за успешно деловање средстава на инсекте који презимљавају на стаблу, нароцито штитасте ваши.
PRVO PROLEĆNO PRSKANJE VOĆA:
Прскање треба да буде, темељно купање воћака. Млаз течности треба да захвати читаву воћку, од најтананијих гранчица на којима се налазе јаја многих штеточина (биљне ваши, гриње, лисне буве, јабукин смотавац и др…).
Које је право време за прскање и чиме га треба спроводити?

Pročitajte i  Имате савршену пословну идеју? Представљамо вам  девет корака које морате предузети да бисте је претворили у стварност

Такође, млаз течности треба да буде под одређеним, сталним притиском, како би средство доспело у пазухе пупољака и све пукотине и неравнине коре. Прскање треба вршити по релативно тихом времену и на температури ваздуха изнад 5°C, и може се обављати све до бубрења пупољака (до розе пупољка).
PRVO PROLEĆNO PRSKANJE VOĆA:
У новије време, добро би било да се одради у току мировања вегетације једно до два плава прскања (бордовска чорба, плави камен, купроксан и сл. препарати ).
То су превентивна прскања против следећих болести на коштуничавом воћу: коврџавост листа брескве, рогац шљиве, чађава краставост, решетавост листа коштичавог воћа, бактериозна пламењача.
Пред кретање вегетације препоручљиво је прскање минералним уљима. Код нас се могу набавити: црвено уље, које се користи у концентрацији 3%, бело уље 3-4% уз додатак препарата на бази бакра (бордовска чорба, плави камен, купроксан и сл. препарати), даст оил у концентрацији 0.3%.
При коришцењу ових препарата неопходно је придржавати се упутства које препоручује произвођач, а нарочито о концентрацији примене. Треба предузети све неопходне мере предострожности при третирању и после третирања, водећи рачуна о здрављу људи и домаћих животиња.
PRVO PROLEĆNO PRSKANJE VOĆA:
Прскање пред кретање вегетације доприноси заштити следећих врста штетоцина:
Биљне ваши, штитасте ваши, крушкине буве, цветојед јабуке, мољац јабуке, мољац шљиве, смотавац покожице плода, смотавац руже, црвени смотавац пупољака, смотавац пупољака шљиве, кукавичје сузе, мали мразовац…
Прскање доприноси и регулацији популације разних врста гриња, које презиме на воћкама у стадијуму зимских јаја и одраслих женки.
Извор: Poljoklub
Извор: Пољоклуб
Аутор: – Радмила Ћалић, Dipl ing

Pročitajte i  Укуси домаћих посластица из Caffe Chiara од сада доступни на Mister D
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име