Prvo prolećno prskanje voća: Praktični saveti kako da izvršite preventivno prskanje starih i zapuštenih voćaka

0
2549

Prvo prolećno prskanje voća je borba protiv štetnih insekata, koji prezimljavaju u različitim stadijumima na voćkama.
PRVO PROLEĆNO PRSKANJE VOĆA:
Da bi sprečili njihov negativan uticaj, pri kretanju vegetacije, moramo odraditi preventivno prskanje stabala, naročito onih starijih i zapuštenih. Pre tretiranja zasada, potrebno je izvršiti čitav niz radova u voćnjaku koji olakšavaju proces prskanja i povećavaju njegov efekat.

Od pripremnih radova, najvažniji su sledeći:
– orezivanje i proređivanje krune voćki, gde treba ukloniti i uništiti polomljene i suve grane, mumificirane plodove, kao i stabla. A kako to pravilno treba uraditi možete pogledati u našem videu OVDE;
– u zapuštenim i starim voćnjacima, potrebno je sastrugati stare i ispucale kore, očistiti stabla od lišaja i mahovina, koji predstavljaju veliku prepreku za uspešno delovanje sredstava na insekte koji prezimljavaju na stablu, narocito štitaste vaši.
PRVO PROLEĆNO PRSKANJE VOĆA:
Prskanje treba da bude, temeljno kupanje voćaka. Mlaz tečnosti treba da zahvati čitavu voćku, od najtananijih grančica na kojima se nalaze jaja mnogih štetočina (biljne vaši, grinje, lisne buve, jabukin smotavac i dr…).
Koje je pravo vreme za prskanje i čime ga treba sprovoditi?

Pročitajte i  POSNE KORPICE SA SUSAMOM: Korak po korak, napravite predjelo koje će vam tražiti repete na slavi!

Takođe, mlaz tečnosti treba da bude pod određenim, stalnim pritiskom, kako bi sredstvo dospelo u pazuhe pupoljaka i sve pukotine i neravnine kore. Prskanje treba vršiti po relativno tihom vremenu i na temperaturi vazduha iznad 5°C, i može se obavljati sve do bubrenja pupoljaka (do roze pupoljka).
PRVO PROLEĆNO PRSKANJE VOĆA:
U novije vreme, dobro bi bilo da se odradi u toku mirovanja vegetacije jedno do dva plava prskanja (bordovska čorba, plavi kamen, kuproksan i sl. preparati ).
To su preventivna prskanja protiv sledećih bolesti na koštuničavom voću: kovrdžavost lista breskve, rogac šljive, čađava krastavost, rešetavost lista koštičavog voća, bakteriozna plamenjača.
Pred kretanje vegetacije preporučljivo je prskanje mineralnim uljima. Kod nas se mogu nabaviti: crveno ulje, koje se koristi u koncentraciji 3%, belo ulje 3-4% uz dodatak preparata na bazi bakra (bordovska čorba, plavi kamen, kuproksan i sl. preparati), dast oil u koncentraciji 0.3%.
Pri korišcenju ovih preparata neophodno je pridržavati se uputstva koje preporučuje proizvođač, a naročito o koncentraciji primene. Treba preduzeti sve neophodne mere predostrožnosti pri tretiranju i posle tretiranja, vodeći računa o zdravlju ljudi i domaćih životinja.
PRVO PROLEĆNO PRSKANJE VOĆA:
Prskanje pred kretanje vegetacije doprinosi zaštiti sledećih vrsta štetocina:
Biljne vaši, štitaste vaši, kruškine buve, cvetojed jabuke, moljac jabuke, moljac šljive, smotavac pokožice ploda, smotavac ruže, crveni smotavac pupoljaka, smotavac pupoljaka šljive, kukavičje suze, mali mrazovac…
Prskanje doprinosi i regulaciji populacije raznih vrsta grinja, koje prezime na voćkama u stadijumu zimskih jaja i odraslih ženki.
Izvor: Poljoklub
Izvor: Poljoklub
Autor: – Radmila Ćalić, Dipl ing

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime