Pored izmena u osnovim školama i gimnazijalci takođe mogu da očekuje novine

0
359

I program u gimanzijama ove godine će biti drugačiji. Naime tri smera opšti,društveni i prirodni imaće u prvoj godini iste predmete, što sada nije praksa. Gimnazilaci će moći da biraju između 5 paketa biznis i ekonomija, pravo i globalna politika, ekologija, sport i zdravlje i umetnost.

promene u gimanzijama1

 

To će moći da se izmeni u drugoj godinu u zavisnosti od interesovanja. Posebni programi za nadarene za matematiku, fiziku, informatiku i jezike ostaju, kao i posebni programi u bilingvalnim i sportskim odeljenjima. U trećem i četvrtom razredu postojaće obaveznost izbornih predmeta. Cilj ove reforme je da se poveća broj gimnazijalaca na 40%, a sada je on oko 22%

velika skola

-Biznis i ekonomija usmeravaće ih ka studijama iz te oblasti, što je i najčešći izbor srednjoškolaca. Pravo i globalna politika su hit u svetu, jer se uče politička geografija, sociologija, geostrategija, politička ekonomija i daju veliku mogućnost rada kroz projekte i međupredmetno povezivanje sadržaja. Umetnički paket imaće akcenat na vizuelnim umetnostima i drami, jer je muzički koncept razvijen kroz mrežu osnovnih i srednjih muzičkih škola. Ekološki koncept može da ima i društveni i prirodni pristup, od biologije, hemije, fizike do pravnog i ekonomskog okvira. Sport i zdravlje predviđeni su za učenike koji žele da studiraju medicinsku grupaciju fakulteta ili fizičko vaspitanje, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime