Пронађена изгубљена писма Николе Тесле: Писма писана ћирилицом мењају слику о односу Тесле и Пупина

1
932

Два писма великог српског научника, која је упутио Радоју Јанковићу, генералном конзулу Kраљевине Југославије у Њујорку, и за која се мислило да су изгубљена, пре неколико дана су пронађена.

У писмима Тесла пише о Михаилу Пупину, његовој болести и жељи да га посети у болници, а пронађена су пре неколико дана и уз велики напор откупљена за музеје овог Удружења захваљујући залагању Виктора, Бранислава и Горице Лазић као и Александре Нинковић Ташић, Милоша Јанковића (оснивача „Адлигата“) и часописа Недељник.

Pročitajte i  Мало ко зна праву верзију песме "Креће се лађа француска": Стихове је у рату написао један пуковник због догађаја који је потресао многе
Никола Тесла

Према речима Виктора Лазића, оснивача „Адлигата“, ови артефакти су од изузетног значаја за српску културу, писани су јасним ћириличним писмом, а из њих се види веома близак и брижан међусобни однос Тесле и Пупина.

„Писма на више начина мењају познату историју односа ова два научника и потврђују њихову блискост, док у потпуности демантују причу о мирењу на самртничкој Пупиновој постељи, пошто је очигледно да, у тренутку писања писама, три месеца пре Пупинове смрти, сукоба између двојице великана није ни било, већ једино жеље да се што пре сретну“, каже Лазић.

Pročitajte i  Prvi srpski car nije bio Dušan Silni: Još pre Nemanjića, u XI veku ova srpska dinastija dala je prvog cara

Писма ће бити доступна истраживачима у просторијама „Адлигата“ од понедељка, а удружење Адлигат очекује помоћ надлежних институција на њиховој конзервацији и заштити, пише РТС.

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име