Pronađena izgubljena pisma Nikole Tesle: Pisma pisana ćirilicom menjaju sliku o odnosu Tesle i Pupina

1
1534

Dva pisma velikog srpskog naučnika, koja je uputio Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, i za koja se mislilo da su izgubljena, pre nekoliko dana su pronađena.

U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga poseti u bolnici, a pronađena su pre nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog Udruženja zahvaljujući zalaganju Viktora, Branislava i Gorice Lazić kao i Aleksandre Ninković Tašić, Miloša Jankovića (osnivača „Adligata“) i časopisa Nedeljnik.

Pročitajte i  Plan za uništenje Srba i drugih pravoslavnih naroda: ”Slovene ratom ne možeš da pobediš. Mi ćemo im dati lažne ideale i oni će sami sebe da unište”
Nikola Tesla

Prema rečima Viktora Lazića, osnivača „Adligata“, ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.

„Pisma na više načina menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre sretnu“, kaže Lazić.

Pročitajte i  Seljački krompir sa feta sirom: Hrskav i mekan, pravi gurmanluk kakav niste probali do sad

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama „Adligata“ od ponedeljka, a udruženje Adligat očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti, piše RTS.

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime