Прва песма Шабана Шаулића настала је давне 1978: Тада су му сви говорили да је промашај, а она је продата у 400.000 примерака и оборила је све рекорде

0
2969

Шабан Шаулић погинуо је у Немачкој у саобраћајној несрећи. Сви знају његове песме. Ако их и нисте слушали, сећате се песама са радија у кући ваше баке или маме. Чак и ако га нисте слушали, када чујете прве тактове “Дођи да остаримо заједно”, знаћете да је то певао Шабан Шаулић.

Реч је о певачу који је у старој Југославији имао већу зараду и од Здравка Чолића, “Дугмића” и Сребрних крила заједно, а да се разумемо, они су били веома популарни.

Песма “Дођи да остаримо заједно” продата је 1978. године у 400.000 примерака, што је био апсолутни рекорд у бишој Југославији.

Причало се да је као Вук Kараџић ишао по селима да би научио и сачувао старе песме од заборава. Ипак у једном интервјуу, који преноси Југопапир, рекао:

Pročitajte i  Традиционални новогодишњи колач: Правио се у СВАКОЈ кући бивше Југе, а и данас га многи обожавају

“Па не идем баш по селима као Вук. У Шапцу, на Kамичку, има једна певачка легенда. Зове се Мемиш Гордић. Певао је и свирао је са Цицварићима. Зна стотине, можда и хиљаде песама. Тај дивни човек био је мој први учитељ. Држао ми је лекције о динамици, о правилном дисању, о свему. Признајем да сам га на почетку каријере имитирао”, рекао је Шаулић у интервјуу 1981. године.

У једном од последњих интервјуа које је дао пре трагичне смрти, за “Новости” је у октобру прошле године открио да је песма која најбоље осликава његових 50 година каријере управо “Дођи да остаримо заједно”.

Pročitajte i  Српско јело које топи масти и снижава холестерол: Вековима већ чува здравље

– Иако сам увек био доследан, понекад сам правио и понеки искорак, али мислим да је то био искорак даље, на боље. У том смислу се, највише, издвојила легендарна песма „Дођи да остаримо заједно“. Kад сам је снимио, нећете веровати, добијао сам критике од својих колега, који су рекли: „Шабан никада није промашио ниједну плочу, али ово је дефинитивно промашај.“ Образложење је било: „Ми то не разумемо!“. Сматрали су да сам отишао из народњачких вода и баш су ми замерили. А ја сам, само, желео да урадим нешто ново, другачије, занимљиво. Ту песму је свирало педесет људи у студију, то је била симфонија. Писао сам је заједно са Радетом Вучковићем и испоставило се да смо, заиста, направили револуцију. Експлодирало је као атомска бомба и та плоча је била најпродаванија у тадашњој Југославији. Више од милион и двеста хиљада примерака. Била је врхунски хит и велики помак на музичкој сцени – рекао је Шабан за “Новости”.

Pročitajte i  CarGo najavio: 20 miliona evra novih investicija

“Ниси ме волела у оно време, а ја сам желео само једно сада кад нисмо ми млади ко некада дођи да остаримо заједно”, стихови су уз које је највише чаша сломљено и највише сломљених срца лечило тугу. И тако ће и остати још дуго година.

Kурир.рс, Југопапир, Новости

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име