Звала се “Грбуша” и била прва поштанска марка у Србији: Две године касније направљена је једна која данас вреди чак 6000 евра!

0
1318

Прва поштанска маркица у Србији, названа “Грбуша” због грба Кнежевине Србије који је био на њој, одштампана је у Београду пре 150 година чиме је Србија могла да се мери са свим развијеним земљама Европе и света. Прве маркице у Србији појавиле су се на шалтерима пошта у мају 1866. године. Биле су то марке за новине са одштампаним српским грбом, а у Бечу су првог јула исте године одштампане и марке за писма са ликом кнеза Михаила Обреновића.

У години 1866. када је донет први Закон о поштама, штампане су прве српске поштанске марке. Поштанска служба преуређена је 25. јануара 1866. године и тада је уведено плаћање поштанских такси маркицама. Нацрт је дело сликара, литографа и фотографа Анастаса Јовановића, управитеља двора Обреновић. На првој маркици био је грб Кнежевине Србије па је она носила назив „грбуша“. Чак и тада, неке поште нису биле редовно снабдеване маркама, па је на многим писмима из те године стајао жиг „наплаћено“ уместо маркице. Цене првих пет марака издатих 1866. године биле су, редом: 1 пара, 2 паре, 10 пара, 20 пара и 40 пара, а коришћене су најчешће за плаћање претплате на новине.
Прва редовна серија марака Кнежевине Србије била је са ликом кнеза Михаила Обреновића, идентичног цртежа, али у три боје – жутој, ружичастој и плавој. Касније, марке са ликом краља Александра Обреновића, биле су штампане у Државној штампарији у Београду. То су прве светске марке и по њима је Србија ушла у класику светске филателије. Догађај који је за све земље у свету значајан догодио се 1874. године када је основан Поштански светски савез. Том приликом 22 земље били су оснивачи тог првог међународног савеза на свету, међу којима и Србија.

На филателистичком тржишту српске марке сматрају се јако вредним. Изузетно ретка и највреднија међу поменутим маркама је марка са ликом Михаила Обреновића од једне паре из 1868. године. Познато је да је сачувано само око 12 комада, па стога међу филателистима представља колекционарски комад вредан читавих 6000 евра. Марке од 1 паре (жућкасто-маслинасте боје) и 2 паре (сиво-маслинасте-зелене боје) процењују се оквирно на вредност од 100 до 800 евра.
На вредност поштанске марке утичу тираж, очуваност и потражња. Најскупља поштанска марка на свету направљена је 1856. године у Британској Гвајани. Продата за 35.000 долара 1922. године што је тада био рекорд. До сада је марка препродавана више пута, а последњи рекорд је постигла 1980. године, када је продата за 935.000 долара. Прва лепљива поштанска маркица икад направљена у свету, Пени Блек, појавила се у Великој Британији 1. маја 1840 године.

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Порука брата из Црне Горе: Ако долазите на љетовање, распитајте се и дођите код оних који вас заиста воле!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име