Први џепни календар на свету стар је чак 8 000 година и налази се у Србији

0
3644

Медведњак је праисторијско насеље и једно од највећих налазишта из периода неолита. Сматра се престоницом винчанске културе. Налази се у атару села Грчца, код Смедеревске Паланке. Добило је име по истоименом потоку. Насеље Медведњак откривено је 1968. године, када су извршена прва заштитна ископавања.

rep MEDVEDNJAK
Локалитет Медведњак. Фото: Вечерње новости

Насеобина на овом локалитету била је на свом врхунцу при крају млађег каменог доба које обилује вредним археолошким материјалом. Јединствена по својој вредности и реткости јесте необично украшена кљова дивљег вепра, стара око 8 000 година. Овај предмет сматра се првим џепним календаром на свету.

Ево како изгледа:

Месечастог је облика. На њој се, са спољне стране, налазе четири проширења такође месечастог облика, а на унутрашњој страни је урезано 28 минијатурних троугластих удубљења. То све представља циклус месеца од 28 дана, са четири карактеристичне мене, и указује на то да је на кљови највероватније представљен – лунарни календар – каже проф. др Милорад Стојић из Археолошког института САНУ.

images (2)
џепни календар

Лунарни календар је веома дуго у употреби, још од палеолита. Он се користи и данас, на пример у праћењу зачећа и развоја детета и слично, али никада и нигде није нађена тако експлицитна представа као што је случај са предметом из Смедеревске Паланке – каже проф. др Стојић.

Због чега је овај локалитет још значајан?

Он сматра да проналазак овог коштаног календара отвара много нових питања, о неолитској цивилизацији у Поморављу, о томе да ли су људи 6.000 година пре нове ере помоћу лунарног календара пратили природне циклусе сетве и жетве, или су планирали породицу и пратили трудноћу.

dzepni kalendarOtkriće iz Medvednjaka je nesumnjivo jedno od najvećih iz neolitskog perioda, ne samo zbog kljove – kalendara. Na ovom lokalitetu je nađeno više kultno – umetničkih predmeta od kamena i kosti nego na bilo kom drugom neolitskom nalazištu na svetu.

Новости

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име