Први метал у историји човечанства прављен је у Србији: Код Петровца на Млави пре 5000 година постојао је први центар за његову прераду

4
4894

Први пут у историји, човек је топио метал пре 5000 година у винчанској цивилизацији, на територији данашње Србије. Ову тезу поставила је српска археолошкиња Миљана Радивојевић и уздрмала читав академски свет.

metal u Vinči

Праисторијски ковач са простора данашње Србије, умео је да пронађе и обради метал, те направи од њега себи оруђа, посуђе, украсе, накит… Винчанац је знао за тајну претварања зелене руде бакра у сјајни бакарни метал.

Како се могао добити метал од српске руде?

Миљана Радивојевић је одважно отворила врата лондонског Института за археологију где је касније са професором Тилом Ререном ставила под микропскоп 5 г згуре ископане у Беловодама код Петровца на Млави. Тај грумен, насто при производњи метала у високим пећима, био је довољан разлог да Миљана поверује да је винчанска цивилизација знала да обради метал.

Pročitajte i  7 филмова који су били забрањени у бившој Југославији: Ево шта комунизам и социјализам никако нису дозвољавали!
metal u Vinči
Belovode kod Petrovca na Mlavi

Посебно јер се испод њеног грумена налазио бакар из праисторије. До сада је светска археологија сматрала да је метал први пут обрађиван само једном у Старом Свету, и то на Блиском Истоку.

Међутим, Миљанину тезу је прихватило четири хиљаде њених колега на научном скупу у Ванкуверу.

Кад је и како настала Винчанска култура и у које крајеве се простирала –

Напредна Винчанска култура стара је више од седам хиљада година, а центар те цивилизације – праисторијска метропола, налазила се управо на месту данашњег археолошког налазишта код Винче. Ова култура нестала је у периоду експанзије бакра.

metal u Vinči

Сматра се да је она била центар цивилизације која је трајала хиљаду година и простирала се широм данашње Босне, Србије, Румуније, Бугарске, Црне Горе, Македоније и Грчке. Центар за прераду метала Винчанаца је био у Беловодама код Петровца на Млави. Бакар су из тог насеља Винчанци преносили Дунавом до Црног Мора, и према југу ка Плочнику код Прокупља, још једном великом центру винчанске културе.

Pročitajte i  Ово је најлековитија биљка на нашим просторима: Лечи гастритис, чисти крв и помаже код срчаних тегоба

Ево како су метал топили прастари ковачи у бронзаном добу на територији Србије –

Прастари ковачи су топили метал на 200 степени и онда га наизменично ковали и грејали док не би постигли жељени облик. Научници који истражују ово питање сматрају да су они чак имали и своје радионице у којима су израђивали алатке.

metal u Vinči

Доказивање Миљанине тезе представља велики изазов археологије. Због тога су се у Србији окупили научници из неколико земаља да би у оквиру пројекта “Развој металургије у Евроазији” истраживали важна налазишта. Они ће покушати да дођу до нових открића о томе на који су начин Винчанци вадили руду, како је металургија била организована, који су тачно путеви којима се метал кретао, како је функционисала једна радионица бакра праљуди.

Pročitajte i  PROROČANSTVO RUSKIH MONAHA: Evo gde će Ameri da beže ako počne Treći svetski rat

Како је на крају нестала велика винчанска цивилизација –

Археолози сматрају да је моћна винчанска цивилизација нестала управо због тога што су њене становнике, невеште у ратовању, уништили други народи онда када се појавио бакар и оружје прављено од њега.

Србија има најстарије металуршке налазе на простору западне Евроазије и због тога се сигурно може сматрати колевком металургије за овај део света.

Извор: Serbia.com

Inicijalizacija u toku...

4 KOMENTARA

 1. Не знате да је у Плочнику код Куршумлије било налазиште бакра и да се прерада метала радила пре 7000 година!
  Идите и проверите. Сваке године се организује “Научна журка”, коју организује госпођа Јулка, кустос Музеја у Прокупљу.

  • Tekst vezan za Belovode malo je (za kojih 2.500 godina) neprecizan… Naime, neolitsko naselje Belovode datira od 5.400. godine pre nove ere… Kada tome dodamo ovih 2000 “i kusur” godina, dolazimo do brojke od preko 7.400 godina od nastanka naselja… Znači, nije 5.000 godina nego skoro 7.500 godina…

 2. Локалитет Јармовац, код Прибоја сеже 5750 пне. Рудник бакра… И то можете проверити… Учествовао у истраживању

 3. Немојте молим вас оно “археолошкиња” итд…
  Одбор за стандардизацију српског језика Института за српски језик Српске академије наука и уметности је 24. фебруара 2011. објавио Одлуку којом се, са аспекта највишег лингвистичког ауторитета за српски језик, ставља тачка на све даље тврдње о исправности „родно диференцираног језика“ .
  “Када је реч о облицима женског рода за означавање професија који нису нормирани или уобичајени у језичкој пракси, исправно је користити генерички мушки род (нпр. борац, пилот, академик), јер његова употреба никако не имплицира дискриминацију жена, већ подразумева свет о једнакој друштвеној (/људској) вредности мушкарца и жене.”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име