Važi za prvi srpski kolač: Pravljen je kao zimnica, od šljiva sušenih na listu kupusa

0
1891

U užičkom kraju šljive su ove godine dobro rodile. Najveći deo završiće u šljivovici, a biće ih dovoljno i za sve traženiji pekmez. Sve više se traži još jedan specijalitet od šljiva – starinski kolač za koji su recept oživele domaćice iz Sirogojna.

RTS  printskrin

Sušeni kolačići od šljiva nekada su u užičkim selima bili obavezna zimnica i poslastica koja se u posebnim, zimskim prilikama delila tek pomalo i tek ponekom.

Pročitajte i  Za zasluge u turizmu: Otvoren konkurs za dodelu nagrade ,,Turistički cvet“

„To je prvi srpski kolač, tako ga zovu, ja sam naučila od moje mame i od moje bake, one su pravile i moja generacija se seća, dok ovi mlađi ne znaju pa onda iz radoznalosti probaju ili kupe“, kaže Ana Dabović iz Sirogojna.

Recept za tradicionalni, bakin kolač koji zadržava miris i ukus šljive, naizgled je jednostavan, a sastojci – dobre, zrele madžarke, suva drva, malo brašna, sunce i strpljenje.

Pročitajte i  Jesenja radost! Recept za ušećerene jabuke: Slatkiš iz detinjstva koji nema konkurenciju

Kuva se samo šljiva dok ne učezne voda. Onda se to lepo zgusne kad se doda brašno, pa se stavlja na kupusnu lisku, suši se, prevrće se par dana, do dvadesetak, mesec dana, zavisi od vremena. Bitno je da sunca ima dosta“, napominje Dabovićeva.

Svake jeseni Ana napravi najmanje 500 kolačića, a oni odu na sve strane šireći krug njihovih ljubitelja.

Pročitajte i  Tradicionalno jelo kome niko ne može da odoli: Najbolji recept za najukusniji svadbarski kupus
RTS printskrin

„Nosim ih na poklon u Crnu Goru, kad pođem kući u Budvu, a nosim i prijateljima u Bosni. Svi su zadovoljni, prezadovoljni“, ističe Sonja Marković iz Budve.

U svom šarenilu domaće zimnice, prvi srpski kolač postao je zaštitni znak Sirogojna, sela čuvara tradicije, običaja i sećanja.

Izvor: Slavica Jovanović/RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime