Први женски часописи код нас: Ево како су домаћице у Србији училе да се дотерују и шминкају и од неугледних сељанки постајале даме

0
1576

На другој међународној конференцији жена социјалиста, који се одржао 8. марта 1910. године у Копенхагену установљен је Дан жена, као симбол победе женских права. Иницијативу за обележавање дана жене поктенула је Клара Цеткин, вођа немачких социјалиста и женског радничког покрета.

Дан жена се обележава као у знак сећања на демонстрације радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15 000 жена, које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Pročitajte i  Сви погрешно спремате печурке: Познати кувар открио је једини исправан начин за припрему ове намирнице

Прва прослава 8. матра у Србији била је одржана 1914. године, а обележиле су је социалдемократкиње у органу Једнакост. Прослава је одржана у тадашњем Народном дому.

Данас се Дан жена обележава низом културних догађаја и манифестација на разним локацијама у градовима. Њима често присуствују и разни представници власти, министри и градоначелници.

Pročitajte i  10 најлепших планина наше земље идеалних за летовање у Србији

Иако су се жански часописи у Србији први пут појавили крајем 19. века, у њиховом садржају су се налазили савети за домаћице. Средином двадесетих година 20. века почиње да излази женски часопис Жена и свет, далеко савременији и модернији за женско друштво.

На насловним странама налезиле су се утицајне жене тог времена, међу којима је била и краљица Марија Карађорђевић.

Pročitajte i  Упознајте Бељаницу, планину необичне лепоте, највећи резервоар питке воде у Србији са многобројним крашким изворима и врелима

žena i svet 2На насловници се нашла и краљица Наталија.žena i svet 3Али су се могле видети и обичне девојке, усликане у док обављају поједине послове.žena i svetУ садржају часописа налазили су се позиви за очување културне баштине…žena i svet 4

… али и упутства за шминкањеšminkanjeи примери за собну гимастику.žene

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име