Prvi ženski časopisi kod nas: Evo kako su domaćice u Srbiji učile da se doteruju i šminkaju i od neuglednih seljanki postajale dame

0
1352

Na drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, koji se održao 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu ustanovljen je Dan žena, kao simbol pobede ženskih prava. Inicijativu za obeležavanje dana žene poktenula je Klara Cetkin, vođa nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Dan žena se obeležava kao u znak sećanja na demonstracije radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15 000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Pročitajte i  Preminuo prvi čovek od korona virusa u Srbiji

Prva proslava 8. matra u Srbiji bila je održana 1914. godine, a obeležile su je socialdemokratkinje u organu Jednakost. Proslava je održana u tadašnjem Narodnom domu.

Danas se Dan žena obeležava nizom kulturnih događaja i manifestacija na raznim lokacijama u gradovima. Njima često prisustvuju i razni predstavnici vlasti, ministri i gradonačelnici.

Pročitajte i  "Imate li gram mozga?" Besna doktorka uputila žestoku poruku svima koji se šetaju po parkovima

Iako su se žanski časopisi u Srbiji prvi put pojavili krajem 19. veka, u njihovom sadržaju su se nalazili saveti za domaćice. Sredinom dvadesetih godina 20. veka počinje da izlazi ženski časopis Žena i svet, daleko savremeniji i moderniji za žensko društvo.

Na naslovnim stranama nalezile su se uticajne žene tog vremena, među kojima je bila i kraljica Marija Karađorđević.

Pročitajte i  12 neobičnih slika Beograda: Građevine koje kao da su uzete iz budućnosti

žena i svet 2Na naslovnici se našla i kraljica Natalija.žena i svet 3Ali su se mogle videti i obične devojke, uslikane u dok obavljaju pojedine poslove.žena i svetU sadržaju časopisa nalazili su se pozivi za očuvanje kulturne baštine…žena i svet 4

… ali i uputstva za šminkanješminkanjei primeri za sobnu gimastiku.žene

Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime