Prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja: Na praznik posvećen nevino stradalom svetitelju ispoštujte ove običaje

0
1743

Sveti Jovan Krstitelj obeležava se nekoliko dana u toku godine. Danas se obeležava dan kada je umro Sveti Jovan Krstitelj.

Kako predanje kaže, Sveti Jovan je stradao prema svojoj želji, a po nagovoru Irodijade, žene Irodove. Sveti Jovan stradao je tako što su mu odsekli glavu.

Irodijada se uplašila od mogućeg vaskrsnuća proroka, pa je naredila da se njegova glava nikako ne sahranjuje sa telom, već da se zakopa na skrivenom mestu.

Pročitajte i  Vladeta Jerotić DAO GENIJALAN odgovor na večno pitanje - Evo gde je BOG!

Predanje još kaže da je jedna Irodijadina dvorkinja, Jovana, iskopala glavu Svetog Jovana i odnela je u Jerusalim i sahranila na Gori Jeleonskoj.

Glavu je pronašao, posle izvesnog vremena, neki vlastelin, koji se zamonašio i nastanio baš na mestu gde je glava Svetog Jovana bila sahranjena. Vlaselin je celivao glavu i ponovo je zakopao po svim hrišćanskim pravilima.

Pročitajte i  Knedle sa šljivama po sasvim novom receptu: Bez guljenja krompira, lako i jednostavno

Kao spomen na ovaj događaj danas se proslavlja prvo i drugo Obretenije glave Svetog Jovana Krstitelja.

Rasprostranjeno je verovanje da se na današnji dan ne rade nikakvi teži poslovi, a posebno ne bi trebalo da se uzimaju u ruke nikakvi oštri predmeti da se ne bi povređivale rane nevino nastradalog svetitelja.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime