PRVOMUČENIK SVETI STEFAN: Slavimo prvu krsnu slavu posle Božića

0
667

Drugog dana od Božića proslavlja se prvomučenik Sveti Stefan. Odanost hrišćanstvu, duhovno uzdizanje, mučeničko stradanje i smrt, karakteristični su kako za ovog svetitelja tako i za gotovo sve mučenike, u vreme zabranjenog propovedanja hrišćanstva od prvog do četvrtog veka.  Ali, ono po čemu se Sveti Stefan razlikuje je to što je po predanju prvi hrišćanin postradao zbog vere.

sveti-stefan

Ime Stevan ili Stefan (radi se o različitom obliku istog imena), potiče od grčke reči Stephanos (Στεφανοσ), što znači onaj koji je krunisan, koji je ovenčan. Jevrejin, a potom hrišćanski svetac, Sveti Stefan je imao judejsko i helensko obrazovanje, bio je srodnik još jednog potonjeg čuvenog hrišćanina jevrejskog porekla – apostola Pavla.

Pročitajte i  Језиво пророчанство оца Тадеја - Предвидео УЖАС у Црној Гори: "Рат! Дићи ће се и Албанци, а Срби..."

Sveti Stefan prvomucenik

Stefan se naziva arhiđakon, jer je bio prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli postavili na službu oko pomaganja sirotinji u Jerusalimu. Kao i dvanaest velikih apostola, nadahnut silom duha svetoga činio je mnoga čudesa.

Stradanje Svetog Stefana se dogodilo godinu dana nakon silaska Duha Svetoga na apostole. Njegovo mučeništvo je potresno opisano u Svetom Pismu, Djela apostolska 6 i 7 glava. Kada je postradao, sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan je imao nešto više od 30 godina.

Pročitajte i  Ко је Србин и српскога рода данас слави Видовдан, дан када је цар Лазар изабрао небеско царство уместо земаљског

Stefanove poslednje reči bile su:

“Gospode, ne uračunaj im greh ovaj”.

Ovo je bio prvi primer mučeništva za Hrista, koji najbolje objašnjava reči da je “krv mučenika – seme Crkve”.

sveti-stefan

To se dogodilo 27. decembra po starom, odnosno 9. januara po novom kalendaru (treći dan Božića), kada praznično obeležavamo sećanje na Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Mošti Svetog prvomučenika Stefana su pronađene blizu Jerusalima 415. godine.

Pročitajte i  Славимо Ивањдан: На овај велики празник Сунце се заустави три пута

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име