Вртка је традиционална белопаланачка паприка, специјалитет овог краја Србије када се напуни на традиционалан начин.
Специфичног је мириса, укуса, изгледа и квалитета. Незаменљива је за припрему многобројних јела овог краја, а посебно за пуњење.
Припрема овог јела није тако компликована, захтева пар сати вашег времена, а укус пуњених вртки је фанстастична награда која вреди сваког уложеног труда у припрему. Уверите се и сами!
Састојци:
500 g мешаног млевеног меса
100 g пиринча
1 главица црног лука
1 шаргарепа
1 струк празилука
3 чена белог лука
око 15-20 паприка са венца
туцана сува љута паприка
млевена слатка црвена паприка
со, бибер
1 јаје
уље
Припрема:
Црни лук ситно исецкати и пржити на уљу. Додати на пола пржења исецкани празилук и нарендану шаргарепу. Све добро упржити. Потом убацити млевено месо, посолити, побиберити и додати 1 кашичицу туцане суве паприке и 1 кашичицу ситне слатке млевене паприке. Убацити пиринач и пржити још мало.
Фил оставити да се прохлади и додати у њега 1 јаје, по укусу, а и не мора. Филом пунити паприке претходно потопљене 10-ак минута у врућој води. Затварати их кромпиром. Ређати их у шерпу и налити водом да огрезну. Кувати на лаганој ватри око сат времена.
Припремити запршку од уља, ситно сецканог белог лука и црвене туцане паприке, прелити паприке и ставити у рерну да се крчкају на лаганој ватри док се не запеку. Уз пуњену паприку одлично иду сир или кисело млеко.