Вртка је традиционална белопаланачка паприка, специјалитет овог краја Србије када се напуни на традиционалан начин.

Специфичног је мириса, укуса, изгледа и квалитета. Незаменљива је за припрему многобројних јела овог краја, а посебно за пуњење.

Припрема овог јела није тако компликована, захтева пар сати вашег времена, а укус пуњених вртки је фанстастична награда која вреди сваког уложеног труда у припрему. Уверите се и сами!

Pročitajte i  Сируп који лечи плућа: Само ДВЕ намирнице су вам потребне да се ОТАРАСИТЕ КАШЉА

пуњене вртке

Састојци:

500 g мешаног млевеног меса
100 g пиринча
1 главица црног лука
1 шаргарепа
1 струк празилука
3 чена белог лука
око 15-20 паприка са венца
туцана сува љута паприка
млевена слатка црвена паприка
со, бибер
1 јаје
уље

Припрема:

пуњене вртке

Црни лук ситно исецкати и пржити на уљу. Додати на пола пржења исецкани празилук и нарендану шаргарепу. Све добро упржити. Потом убацити млевено месо, посолити, побиберити и додати 1 кашичицу туцане суве паприке и 1 кашичицу ситне слатке млевене паприке. Убацити пиринач и пржити још мало.

Pročitajte i  Доктор који нас је спасио од УЖАСНЕ ЕПИДЕМИЈЕ: Ко је Србин из Драгова чије име носи Инфективна клиника у Београду

Фил оставити да се прохлади и додати у њега 1 јаје, по укусу, а и не мора. Филом пунити паприке претходно потопљене 10-ак минута у врућој води. Затварати их кромпиром. Ређати их у шерпу и налити водом да огрезну. Кувати на лаганој ватри око сат времена.

Припремити запршку од уља, ситно сецканог белог лука и црвене туцане паприке, прелити паприке и ставити у рерну да се крчкају на лаганој ватри док се не запеку. Уз пуњену паприку одлично иду сир или кисело млеко.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име