Vrtka je tradicionalna belopalanačka paprika, specijalitet ovog kraja Srbije kada se napuni na tradicionalan način.

Specifičnog je mirisa, ukusa, izgleda i kvaliteta. Nezamenljiva je za pripremu mnogobrojnih jela ovog kraja, a posebno za punjenje.

Priprema ovog jela nije tako komplikovana, zahteva par sati vašeg vremena, a ukus punjenih vrtki je fanstastična nagrada koja vredi svakog uloženog truda u pripremu. Uverite se i sami!

Pročitajte i  Kafanska teleća čorba: Toliko ukusna da ćete samo nju praviti!

punjene vrtke

Sastojci:

500 g mešanog mlevenog mesa
100 g pirinča
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 struk praziluka
3 čena belog luka
oko 15-20 paprika sa venca
tucana suva ljuta paprika
mlevena slatka crvena paprika
so, biber
1 jaje
ulje

Priprema:

punjene vrtke

Crni luk sitno iseckati i pržiti na ulju. Dodati na pola prženja iseckani praziluk i narendanu šargarepu. Sve dobro upržiti. Potom ubaciti mleveno meso, posoliti, pobiberiti i dodati 1 kašičicu tucane suve paprike i 1 kašičicu sitne slatke mlevene paprike. Ubaciti pirinač i pržiti još malo.

Pročitajte i  Vlasinska mućkalica: Napravite tradicionalno jelo od svinjetine i pileće džigerice

Fil ostaviti da se prohladi i dodati u njega 1 jaje, po ukusu, a i ne mora. Filom puniti paprike prethodno potopljene 10-ak minuta u vrućoj vodi. Zatvarati ih krompirom. Ređati ih u šerpu i naliti vodom da ogreznu. Kuvati na laganoj vatri oko sat vremena.

Pripremiti zapršku od ulja, sitno seckanog belog luka i crvene tucane paprike, preliti paprike i staviti u rernu da se krčkaju na laganoj vatri dok se ne zapeku. Uz punjenu papriku odlično idu sir ili kiselo mleko.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime