Изгледом подсећају на традиционалну српску обућу по којој је ово јело и добило име, a укус овог специјалитета распаметиће све стране али и домаће госте!
Састојци: 6 црвених паприка, мало уља за мазање, со.
За надев: 2 јаја, 100 г млевеног меса, 100 г сира, 50 г качкаваља, прстохват соли, бибера и першуна, 6 кришки парадајза.
Припрема: Опрати паприке, очистити их од семенки и пресећи на пола по дужини. У посудици помешати мало уља и соли и помоћу четкице намазати спољашњу страна “опанака”. Поређати у суву посуду за печење.
За надев жицом умутити јаја, додати зачине и промешати. Додати и кратко пропржено млевено месо, качкаваљ исечен на комадиће и измрвљен сир. Додају се у умућена јаја.
Добро измешати надев и пажљиво пунити опанке. Пећи у претходно загрејаној рерни на 180 степени 20 минута, па повећати температуру на 220 степени, искључити доњи грејач и пећи још десетак минута. Неколико минута пре завршетка печења, убацити по кришку парадајза на сваку паприку.
Пријатно!
bonapeti.rs