Свима је познато да су тиквице храна са веома малом калоричном вредности, али су уз то пребогате витамином Ц, калијумом, калцијумом… Оне ојачавају мишиће и срце, смирују нерве, побољшавају концентрацију, утичу на избацивање воде из организма и самим тим утичу на правилну функцију људског организма. С обзиром на то да су приступачне свачијем џепу, требало би максимално искористити сезону овог корисног поврћа.
Овог пута смо припремили рецепт за укусне уштипке са тиквицама – оброк за чију припрему вам, веровали или не, није потребно више од 300 динара.
Потребни су вам следећи састојци: 2 тиквице, мало сецканог празилука, 1 јаје, 75 грама брашна, со и бибер по жељи, 2 кашике маслиновог уља.
Припрема: Тиквице оперите, изрендајте, посолите и ставите у цедиљку око десет минута. Истисните вишак воде и пребаците тиквице у већу посуду. Помешајте нарендане тиквице с јајетом, брашном, сољу и бибером и формирајте уштипке.
На врућем тигању са мало маслиновог уља испеците уштипке са обе стране док не добију златносмеђу боју. Послужите са мало павлаке или младог сира и сезонске салате по жељи.
Пријатно!