Jedan od najinteresantnijih srpskih pesnika između dva rata: Predstavljamo vam njegovu pesmu “Jesen”

0
441

Rodio se kao Radojko Jovanović (16. avgust 1899 — 1. maj 1943) u selu Trbunju u Toplici. Poznat pod umetničkim imenom Rade Drainac bio je srpski pesnik, pri­po­ve­dač, ro­man­si­jer, ese­jist, no­vi­nar… predstavnik kosmopolitske struje u srpskoj poeziji između Prvog i Drugog svetskog rata. Stvarao je u vidu modernističnih težnji.

Rade Drainac

Školovao se u Francuskoj, a od 1926. i živeo je u Parizu gde je svirao violinu kao pratnja uz neme filmove. 1922. u Beogradu pokrenuo je i svoj časopis “Hipnos”, koja je bila kruna njegove novinarske karijere.

Usled bolesti, vratio se u Srbiju. Po mobilizaciji, učestvovao je u borbama oko Užica. Od 1942. boravio je u sanatorijumu kod Soko Banje, gde ga je povremeno posećivao Ivo Andrić. Sa tuberkulozom u poodmaklom stadijumu, vratio se u Beograd, u Državnu opštu bolnicu, gde je umro 1. maja 1943.

Pročitajte i  Što ste bolji drugi su prema vama gori: Evo kako da U PET KORAKA promenite to!

Kao siromah, sahranjen je o državnom trošku, na Novom groblju, uz recitaciju njegove pesme “Nirvana” od strane glumca Milivoja Živanovića.

Dra­i­nac spa­da me­đu naj­in­te­re­sant­ni­je po­ja­ve u srp­skoj knji­žev­nosti iz­me­đu dva svet­ska ra­ta. U njegovoj poeziji preovlađuju mo­ti­vi pla­ton­ske ero­ti­ke, pro­la­zno­sti i Bo­ga, mo­ti­vi sna, ko­smo­po­lit­sko­ga pu­to­va­nja, slo­ven­stva, pe­sni­ka i nje­go­vog stra­dal­nič­kog ži­vo­ta u ne­pe­snič­kom i ne­lju­bav­nom sve­tu…

Poput mnogih velikih pesnika bio je bez novca, govorili su da je proćerdao život, da je boem i skitnica. Životario je, govorio je da kada bi se poezija jela on bi bio najslavniji kuvar na svetu. Pisao je svuda, po kafanama, u kupeu voza kao za pisaćim stolom… Na tim mestima nastale su njegove zbirke pesama, ukupno 15 objavljenih.

Pročitajte i  Priča Mome Kapora za sve koji ceo život nešto čekaju: Čekaš platu, leto, proleće, muža, decu, da otplatiš kredit... i šta si radio? Ništa!

Ovoga puta predstavljamo vam njegovu pesmu “Jesen”.

rade drainac

“Hteo bih sve da kažem kao da se rastajem sa svetom:
Mrzeo sam oca, voleo majku, ljubio jednu udatu ženu,
Predajem srce zrelome suncokretu
Što u tamnoj noći gubi svoju senu.

Sa moje stanice skoro će da krene voz;
Na ovoj zemlji, odista ima mnogo šarenih čuda,
Varljivih profeta, lažnih pesnika, prodanih duša.
Uhoda i luda:
Često i najokoreliji grešnik zaželi da sklopi oči
pod zemljom i travom.

Pročitajte i  Zaboravljene srpske izreke: Kratke umotvorine našeg naroda za koje mnogi nisu čuli, a neverovatno su mudre

Ja nisam mudrac sa istoka: još manje su moje reči nove:
Pevam kao što paščad laju…

Ne uzmite za zlo ove reči:
i sam sam život učinio lepšim nego što je bio,
Mene bi mogao samo kuršum za zlikovca da izleči,
Toliko sam se na zemlji razotkrio.

Toliko!
A već ako bi mi sudbina jednom bila milostiva,
Pa kad zaželi da skine moje životne skele,
Nek umrem u jedan suton kad jesen, inače dosadna
i siva,
liči na pečeno tele.”

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime