RAŠA POPOV NAGRAĐEN ZA ŽIVOTNO DELO: Nagrada “Dositej Obradović” za oplemenjivanje mladih naraštaja

Nagrada “Dositej Obradović” za životno delo za 2015. godinu biće uručena književniku, publicisti, glumcu i dugogodišnjem televizijskom novinaru, zvezdi dečje emisije Fazoni i fore  Raši Popovu 21. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavila je danas Zadužbina “Dositej Obradović”.

Žiri za dodelu nagrade “Dositej Obradović” radio je u sastavu: Vojislav Jelić (predsednik), Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević.

Pročitajte i  Ova srpska imena deci su davana najtužnijim povodom: Mnogi roditelji ne znaju njihova značenja, a retki ih i danas daju svojoj deci

U obrazloženju žirija stoji da “pedagoški učinak stvaralačkog i medijskog dela i delovanja Raše Popova na Dositejevom tragu duhovnog oplemenjivanja mladih naraštaja na ukupnom srpskom duhovnom prostoru, uključujući staru i novu dijasporu, čini ga dostojnim Dositejeve nagrade za životno delo”

Odluku žirija će na svečanosti u nacionalnom teatru pročitati predsednik žirija prof. dr Vojislav Jelić, a nagradu će uručiti Radomir Putnik, predsednik Upravnog odbora Zadužbine “Dositej Obradović”.

Pročitajte i  Specijalitet potekao iz Šumadije: Pečenje na ražnju je omiljeno jelo u Srbiji

O dobitniku će besediti književnik Ljubivoje Ršumović, program će voditi glumica Rada Djuričin.

U programu će učestvovati glumci Narodnog pozorišta Andreja Maričić i Zoran Ćosić, studenti glume Akademije lepih umetnosti u klasi profesorke Vide Ognjenović – Jovana Todorović, Aleksa Radojlović i Emilija Nestorović, Hor “Abrašević” sa dirigentom Ivankom Stojkov, Dečji hor “Horislavci” pod umetničkim rukovodstvom Draška Jankovića i Aleksandre Stanković, Gudački kvartet “Glasnici”, učenici muzičke škole “Josip Slavenski”, kao i Tanja Andrijić (sopran), Nikola Jevtić (bas bariton) i Dobrila Miljković (pijanistkinja).

Pročitajte i  Majkin salaš na severu Bačke: Priča o gostoljubovosti i porodičnoj ljubavi prema vojvođanskoj gastronomiji

Nagradu dodeljuje Zadužbina “Dositej Obradović” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Narodne banke Srbije i Narodnog pozorišta u Beogradu, a sastoji se od plakete sa likom Dositeja Obradovića, povelje i novčanog iznosa.

Raša Popov
Raša Popov

Jovana se vraća na TV ekrane: Crpska Grejs Keli biće autor i voditelj nove emisije

Jovana Grgurević, dugogodišnje lice televizije Hepi, nedavno se pridružila...

Ko je bila „Srpska Mona Liza“? Lepa i tragična srpska kraljica Natalija Obrenović

Muzej Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu čuva...

Specijalitet potekao iz Šumadije: Pečenje na ražnju je omiljeno jelo u Srbiji

Na prostorima Balkanskog poluostrva pečenje na ražnju pripremano je...