RASOL: Eliksir zdravlja i čuveni lek protiv mamurluka

0
2003

Rasol sadrži obilje vitamina i minerala koji se nalaze u kupusu, zbog čega se radi bržeg delovanja preporučuje puna čaša ujutru i još jedna u popodnevnim satima. Tri kašičice blagog rasola popijene pre obroka pomažu osobama sa hroničnm zatvorom.

Šta to sve ima ovaj napitak, zbog čega se izuzetno ceni kao lek? U njega su se, pre svega, „preselili“ svi vitamini iz kiselog kupusa. Prvenstveno sadrži ogromne količine vitamina C, inače najboljeg saveznika protiv prehlade. Bogat je i vitaminom E, savršenim antioksidansom, vitaminom K, važnim za koagulaciju, kao i vitaminima B kompleksa. U njemu se nalazi vitamin U, jedan od najređih, koji pomaže lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Od minerala u rasolu su zastupljeni kalijum, kalcijum, fosfor, sumpor koji mu daje antiseptična svojstva. Osim ovih, u zavidnim količinama prisutni su i gvožđe, bakar, cink i magnezijum.

Iskustvo narodne medicine pokazalo je da je rasol delotvorniji ukoliko se, prilikom kiseljenja, između redova kupusa stavlja lišće vinove loze, grožđe, dunje isečene na kriške ili jabuke, kim, komorač. I obavezno, što manje soli.

Pročitajte i  Ovako se pravilno kuva omiljena letnja grickalica: Greške koje svi pravimo i time ubijamo 4 moćna svojstva kukuruza

kiseli kupus

S obzirom na to da mineral kalijum podstiče izlučivanje vode iz organizma, rasol bi trebalo da piju i oboleli od reume i gihta. Svakodnevno pijenje ovog soka između obroka pomaže kod dijareje i upale creva. Protiv čira na želucu preporučuju se tri čaše do litar rasola, tokom celog dana u malim gutljajima, u trajanju od tri do četiri nedelje. Zbog toga što ubrzava varenje, rasol se preporučuje kao važan sastojak dijete za mršavljenje. Mlečna kiselina u njemu jača imuni sistem i obnavlja crevnu floru.

Pročitajte i  Ovako se pravilno kuva omiljena letnja grickalica: Greške koje svi pravimo i time ubijamo 4 moćna svojstva kukuruza

Fitonutrijenti kao sastojak štite organizam od slobodnih radikala, uzročnika oštećenja membrana ćelija.

Rasol sadrži i enzime koji učestvuju u detoksikaciji organizma, zbog čega se i preporučuje kod mamurluka. Pristalice narodne medicine tvrde i da smanjuje mogućnost nastanka karcinoma pluća, želuca, creva i prostate. A uzimanje svakih pola sata jedne velike kašike ovog napitka može pomoći u pročišćavanju bronhija od hroničnog kašlja. Da bi se dobio željeni efekat, rasol treba uzimati duže vreme, između mesec do mesec i po. U kombinaciji sa sokom od šargarepe odličan je za osobe kod kojih je dokazan manjak kalcijuma ili imaju osteoporozu.

Pročitajte i  Ovako se pravilno kuva omiljena letnja grickalica: Greške koje svi pravimo i time ubijamo 4 moćna svojstva kukuruza

rasol ras

Prilikom konzumiranja rasola treba voditi računa da ne sme biti slan, a ukoliko jeste, treba ga razrediti vodom.

Rasol je dobar i protiv nagluvosti. Uveče, pre spavanja, rasolom treba nakvasiti vatu, a onda je tako nakvašenu staviti u uvo. Sa vatom treba prespavati i ujutru je izvaditi. Postupak treba ponavljati sve dok nagluvost nestane, a zagovornici narodne medicine tvrde da daje odlične rezultate.

Izvor: Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime