ОПОРАВЉА ЈЕТРУ, ЧИСТИ ЦРЕВА, ПОДИЖЕ ИМУНИТЕТ: Расол од киселог купуса је лек за све!

0
2384
Foto: Jutjub/printskrin/O svemu i svačemu

Расол садржи обиље витамина и минерала који се налазе у купусу, због чега се ради бржег деловања препоручује пуна чаша ујутру и још једна у поподневним сатима. Три кашичице благог расола попијене пре оброка помажу особама са хроничнм затвором.

Шта то све има овај напитак, због чега се изузетно цени као лек? У њега су се, пре свега, „преселили“ сви витамини из киселог купуса. Првенствено садржи огромне количине витамина Ц, иначе најбољег савезника против прехладе. Богат је и витамином Е, савршеним антиоксидансом, витамином K, важним за коагулацију, као и витаминима Б комплекса. У њему се налази витамин У, један од најређих, који помаже лечењу чира на желуцу и дванаестопалачном цреву. Од минерала у расолу су заступљени калијум, калцијум, фосфор, сумпор који му даје антисептична својства. Осим ових, у завидним количинама присутни су и гвожђе, бакар, цинк и магнезијум.

Pročitajte i  Уочи Аранђеловдана: О анђелима и првом међу њима, архангелу Михаилу

Искуство народне медицине показало је да је расол делотворнији уколико се, приликом кисељења, између редова купуса ставља лишће винове лозе, грожђе, дуње исечене на кришке или јабуке, ким, коморач. И обавезно, што мање соли.

С обзиром на то да минерал калијум подстиче излучивање воде из организма, расол би требало да пију и оболели од реуме и гихта. Свакодневно пијење овог сока између оброка помаже код дијареје и упале црева. Против чира на желуцу препоручују се три чаше до литар расола, током целог дана у малим гутљајима, у трајању од три до четири недеље. Због тога што убрзава варење, расол се препоручује као важан састојак дијете за мршављење. Млечна киселина у њему јача имуни систем и обнавља цревну флору.

Pročitajte i  Како се некад поштовала слава: Домови су постајали цркве у којима се молило и били су отворени за путнике намернике

Фитонутријенти као састојак штите организам од слободних радикала, узрочника оштећења мембрана ћелија.

Расол садржи и ензиме који учествују у детоксикацији организма, због чега се и препоручује код мамурлука. Присталице народне медицине тврде и да смањује могућност настанка карцинома плућа, желуца, црева и простате. А узимање сваких пола сата једне велике кашике овог напитка може помоћи у прочишћавању бронхија од хроничног кашља. Да би се добио жељени ефекат, расол треба узимати дуже време, између месец до месец и по. У комбинацији са соком од шаргарепе одличан је за особе код којих је доказан мањак калцијума или имају остеопорозу.

Pročitajte i  1 СМЕСА 3 РАЗЛИЧИТА РОЛАТА Богато предјело спремљено за час: Спас за све домаћице које спремају славу

Приликом конзумирања расола треба водити рачуна да не сме бити слан, а уколико јесте, треба га разредити водом.

Расол је добар и против наглувости. Увече, пре спавања, расолом треба наквасити вату, а онда је тако наквашену ставити у уво. Са ватом треба преспавати и ујутру је извадити. Поступак треба понављати све док наглувост нестане, а заговорници народне медицине тврде да даје одличне резултате.

Извор: Новости

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име