Razljevuša: Stari krajiški recept za brzu pitu omiljenu Srbima tog kraja

0
1884

Razljevuša, prijesnac ili razljevak kako još zovu ovu tradicionalnu pitu, obeležje je kuhinje Srba iz Krajine.

U ovom kraju spremala se obično za doručak ili večeru, od domaćeg brašna, mleka i kajmaka.

razljevuša

Neverovatnog je ukusa, a čim je budete probali shvatićete zašto je naša tradicionalna kuhunja zlata vredna i jedna od najboljih koje postoje u svetu!

Pročitajte i  Vasilica na 4 načina: Napravite tradicionalni srpski kolač za Pravoslavnu novu godinu

Za razljevušu vam je potrebno:

Pola kile brašna
150 grama kajmaka
250 grama svežeg sira
3 decilitra mleka
2 kašike kiselog mleka
2 decilitra vode
2 jajeta
So

razljevuša

Priprema:

Prvo umutite jaja, sveži sir, kajmak i so, pa sipajte mleko, a onda dodajte brašno i prašak za pecivo.

Testo treba da bude gušće nego za palačinke.

Pročitajte i  Pileća supa iz mamine kuhinje: Okrepljuje organizam i čuva imunitet tokom cele godine

Izlijte smesu u prethodno podmazan pleh i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni.

Kad porumeni izvadite pleh iz rerne, isecite pitu, zalijte je kiselim mlekom i potom ponovo vratite u rernu na svega dva minuta da se malo zapeče.

razljevuša

Prijatno!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime