Ћевапи и ајвар по рецепту Џејмија Оливера: Пробајте нови рецепт за чувени српски специјалитет који ће вас одушевити

Џејми Оливер је један од најславнијих светских кувара поставио је на свом порталу рецепт за чувени српски специјалитет: ћевапе!

Инспирисан српском кухињом Џејми Оливер одлучио је да креира једноставан рецепт користећи два омиљена српска бренда:

ћевапе и ајвар.

На свом блогу, Џејми је рекао да су Срби један од ретких народа који и даље поштују традицију од три оброка дневно. Такође је рекао да је кључна тачка српске кухиње месо (свињетина, говедина, пилетина, телетина…) што знатно отежава сваком странцу, љубитељу меса, наручивање у кафани.

Џејмијев рецепт “Ћепави with ајвар”

Састојци који ће вам бити потребни за припрему су:

750 г млевеног говеђег меса 400 г млевеног свињског меса
1 главица белог лука, плус 4 чена црног
2 кафене кашичице соде бикарбоне
1 кафена кашичица млевене паприке
1 јаје
150 мл киселе воде
Маслиново уље
6 црвених паприка
2 патлиџана
Першун
2 лимуна
Екстра девичанско маслиново уље
1 црни лук
6 тортиља
Љуте папричице (по избору)
Кисела павлака

Pročitajte i  Специјалитет са севера Србије: Војвођанска гулаш чорба по рецепту наше читатељке

Припрема:

Ољуштите, издробите 4 чена белог лука и ставите у велику чинију. Додајте све млевено месо и помешајте. Убаците мало соде бикарбоне и млевене паприке, и зачините по укусу.

Убаците јаје и рукама гњечите смесу. Додајте колико је год потребно киселе воде како би смеса постала глатка.

Поделите месо у 10 до 12 комада у облику ћевапа, отприлике 10 цм дугачких и 2 цм широких. Ставите их у науљену тепсију, покријте пластичном фолијом и ставите у фрижидер.

Pročitajte i  Са манастирске трпезе: Посне макароне са туњевином готове за десетак минута

ајвар и ћевапи

За ајвар, угрејте рерну на 230ºЦ/гас 8.

У нову тепсију ставите целе паприке, патлиџане и неољуштени црни лук, и пеците у рерни 30 до 40 минута, све док кора поврћа мало не поцрни.

Када се паприке и патлиџани запеку, ставите их у чинију, покријте пластичном фолијом и оставите једно 20 минута. Када се мало охладе, ољуштите им коре и одстраните стабљике, и исецкајте поврће.

Исцедите 6 препечених ченова белог лука и додајте течност поврћу. Додајте и першун, а онда све исецкајте заједно.

Након што исецкате све поврће, зачините са мало соли и бибера, исцедите 1 лимун и додајте доста уља. Одложите посуду.

Pročitajte i  Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Потом ситно исецкајте преостали першун и сипајте га у чинију. Ољуштите, ситно исецкајте црни лук и додајте га у чинију, и након тога у њу исцедите други лимун. Промешајте све и одложите посуду.

Непосредно пре него што планирате да послужите јело, подгрејте тортиље и ставите тигањ на ватру. Када се тигањ угреје, пеците ћевапе једно 10 до 12 минута док се не испеку.

За сервирање премажите ајвар преко тортиља, ставите на њих пар ћевапа и по једну љуту папричицу. Са стране ставите по кашику павлаке и преостале колутиће лука као декорацију.

ћевапи

Сербиа. цом

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...