Рецепт Моме Капора за “босански лонац”: Прави старински специјалитет за вашу породицу

0
1299

Момо Капор на себи својствен начин наш писац оставио нам је прави рецепт за многима омиљени специјалитет “босански лонац”.

Преносимо вам га у целости онако како га је Момо оставио. 

“Узети повећи зембиљ, најбоље онај са точкићима, и уздишући отићи на пијац. Пре куповања намирница, с ногу попити лозовачу с пијачним дангубама, а затим убедити месара да нисте циција ,али да су вам за босански лонац потребне три врсте меса и то тачно по четврт килограма:јагњетине, свињетине и говедине (најбоље говеђи реп).Потрбно је још и четврт килограма кромпира и црног лука, затим белог лука, пола главице слатког купуса, три до четири бабуре, две љуте папричице,четири до пет шаргарепа, два пашканата, две везе першуна, мала кашика алеве паприке, дестак зрна бибера, пла литре куваног парадајза, два деци белог вина(остатак до литре попиће те док кувате босански лонац)и соли по укусу.

Pročitajte i  Од краљице до домаћице: Животна прича највољеније српске владарке

Ни за живу главу не стављајте зачине,(зачин Ц, Вегету) јер би могли да овом јелу поклоните неки сасвим модеран укус. Будући да босански лонац потиче још из оних давних времена када ови додаци нису били пронађени, једини зачин за њега јесте љубав домаћице према ближњима, додатак јелима који више нигде не може да се купи.Месо исеците на крупније комаде, сву зелен очистите и исеците на танке колутове, а црни лук на дебља ребарца.Бели лук очистите само од љуске, купус оперите и исеците крупније.Све то сложите у овећи лонац, најбоље у земљани и налијте водом толико да огрезне.При врху лонац мора да буде празан шест до седам сантиметара због кувања.Додајте кувани парадајз, бело вино и со.Према отвору лонца, ако нема поклопац, одсеците два табака пергамент папира, покријте њиме лонац и чврсто увежите канапом.Ставите га на ватру да се све што је у њему истиха кува око четири сата.За време кувања лонац не отварати.Од прибора за јело поред дубоких тањира сервирајте кашике и виљушке, па мало пројице, мало белолучене паприке, белог сира…Вино наравно, бело, добро охлађено, реског букеа, а блажени осмеси око вас ће вам све рећи.Kонверзација за време ручка:вицеви о Муји, Хаси иФати, који не смеју да пређу у вулгарност.После ручка понудити гостима кауч,диван, или отоман у хладовитим собама, да мало одспавају, јер свако јело куне своје тело,што не легне да се слегне.”

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име