Рецепт Николе Тесле за дуг живот: Геније објаснио где грешимо и како да победимо старење

0
3045

Свуда у свету људи се данас слажу да је Никола Тесла један од најплоднијих и најкреативнијих духова које је човечанство икада имало. На својим великим пројектима радио је до самог краја живота, једнако енергичан и фокусиран. Иако знамо да је део енергије чувао аскетским, асексуалним и повученим начином живота, ипак остаје дивљење пред оштрином духа генијалног научника и у годинама дубоке старости.
TESLIN RECEPT ZA DUG ŽIVOT
Део одговора на питања о стању ума и тела који су достигли надљудски ниво способности и свежине пронаћи ћемо у интервјуу 77-огоодишњег Николе Тесле који је дао 1933. године.

Тесла је веровао да је у животу најбитнији почетак, у смислу да је важно оне најбитније навике стећи у раној младости. “…стање нашег тела и духа у старости у потпуности је сведочанство о томе како смо провели нашу младост. Тајна моје данашње снаге и виталности лежи у чињеници да сам у младости, како би се рекло, живео животом без порока” – рекао је Никола Тесла.

Тај живот пун врлина био је нужност за некога ко је од ране младости себи постављао велике циљеве и ко је знао да само обуздавањем других страсти и апетита може остварити своје снове и радити у дубокој старости. То је подразумевало строгу дисциплину:
TESLIN RECEPT ZA DUG ŽIVOT
Не желим никакав одмор – никакав престанак тешког рада. Када би људи бирали посао у складу са својим темпераментом, укупна количина среће на земљи била би немерљиво већа.

Pročitajte i  НЕСРЕЋНИ ЖИВОТ НАЈМЛАЂЕ СРПСKЕ KРАЉИЦЕ: Kао дете удали су је за 50 година старијег краља Милутина, замонашила се како би побегла од њега, а ОНДА...

Како је Тесла планирао дуговечност?

Многи су тужни и депресивни због краткоће живота. „каква је сврха покушаја да се било шта постигне?” питају се они. „Живот је прекратак. Не можемо живети довољно дуго да бисмо довршили наше подухвате.” Људи би могли значајно да продуже трајање својих живота ако би се потрудили. Људи чине толико тога што поплочава њихов пут до преране смрти.

Заиста, на много начина чинимо себе непродуктивним. Између осталог и лошом исхраном. Ево како је Никола Тесла размишљао о навикама везаним за исхрану. Пре свега, ми једемо превише, али то смо већ толико пута чули. И једемо погрешну врсту хране и пијемо погрешну врсту течности. Највише штете наноси преједање и недостатак вежбе, што ствара токсично стање у телу и чини немогућим одбацивање накупљених отрова.

Тесла је пио пуно воде и млека и водио рачуна о свом стомаку. Шта су били главни састојци његове исхране?

Зашто преоптеретити тело које нас служи? Једем два пута дневно и избегавам све намирнице које стварају киселину. Већина људи једе превише махунастог поврћа које садржи уринску киселину и друге отрове. Свеже поврће, рибу и месо једем ретко и умерено. Иако је рибље месо добро за мозак, оно ствара врло јаку киселу реакцију због велике количине фосфора. Киселост организма је наш највећи непријатељ у старости.

Pročitajte i  СРБИН КОЈИ ЈЕ ЗАДИВИО КРАЉИЦУ ЕЛИЗАБЕТУ! Звали су га Човек од челика: Једним потезом оставио је БЕЗ ТЕКСТА

Да избегава месо Тесла је потврдио у још једном интервјуу из 1935. године.
TESLIN RECEPT ZA DUG ŽIVOT
“Избегавам све стимулансе. Скоро па у потпуности избегавам месо. Уверен сам да ће за мење од једног века кафа, чај и цигарете изаћи из моде. Алкохол ће, ипак, и даље бити у употреби, Зато што он није стимуланс већ прави еликсир живота.”

Шта ћемо сада? Треба избегавати месо и све врсте хране која ствара киселину а попити коју сваког дана. Штавише, Тесла је био познат по томе да је готово свакодневно пио виски.

Такође, Тесла је био и велики поборник кромпира: “Кромпир је одличан и требало би га јести свакодневно. Он садржи драгоцене минаралне соли и има неутралишуће дејство.”
Такође, Тесла је познат и као велики поборник вежбања: “Верујем да треба пуно вежбати. Ја ходам осам до десет миља свакога дана и никада не узимам такси или друга превозна средства када имам времена да користим снагу својих ногу. Такође, вежбам и кроз купање свакога дана, јер сматрам да је то веома важно. Користим топлу купку након које се дуго туширам хладном водом.”

Теслин строги дневни режим кулминира у навици спавања, која се коси са упозорењима доктора и здравствених организација о неопходности да се спава осам часова свакога дана.
“Спавање? Ја ретко када спавам. Долазим из породице дуговечних људи који су познати по томе да нису пуно спавали. Надам се да ћу достићи рекорд мојих предака и да ћу живети бар 100 година. Моје неспавање ме не брине. Некада одспавам сат времена. Повремено, ипак, на сваких пар месеци, одспавам по 4 до 5 сати. Онда се пробудим у потпуности напуњен енергијом, као батерија. након такве ноћи ништа ме не може зауставити. Тада осећам огромну снагу. Не постоји сумња око тога да је сан обновилац, давалац живота, да он повећава енергију. Са друге стране, не верујем да је он неопходан за нечије здравље, нарочито ако је то неко ко по навици мало спава.”

Pročitajte i  СРПСKА ПРИНЦЕЗА, ВЛАДАРKА ИЗ СЕНKЕ ЦАРСKЕ РУСИЈЕ: Од Ане Јакшић је Иван Грозни наследио љубав према Србији као и немањићки модел владавине!

Са 77 година, Тесла је говорио:
TESLIN RECEPT ZA DUG ŽIVOT
“Имам право сведочанство о свом здрављу. У животу се нисам боље осећао. Енергичан сам, снажан, у потпуној контроли над својим менталним склопом. Ни у најбољим годинама нисам поседовао енергију коју поседујем данас. И што је још важније, за решавање проблема користим само део енегије којом располажем, зато што сам научио како да је чувам.”

Насупрот раширеном веровању, посао постаје лакши у старости, само ако су људи доброг здравља. Они су научили током година како да дођу до циља користећи најкраћи пут.

Kultivisise.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име