Српске домаћице су одувек уживале у прављењу киселог теста,за госте и укућане, трагале за добрим рецептима разних сланих и слатких пецива.Kад се једном проба, свако следеће пециво од киселог теста се прави и по сопственом осећају, а оно што је битно је да не буде тврдо умешено, већ кад се испече да пециво буде ваздушасто.
Потребно је:
1 шоља киселе павлаке, 1 шоља масти , 2 јаја, 1 пакетић квасца, пола шоље млека, мало соли, 3 кашике шећера и брашна по потреби око 800г.
Припрема:
Умутити маст или маргарин са 2 јајета, додати павлаку и размућени квасац у пола шоље млека. Измешати па додати соли и шећера и све то измесити са брашном. Постепено брашно додавати и варјачом стално мешати и лупати тесто док не поцне да се одваја од варјаче. Овако умешено тесто ставити на чист платнени салвет, везати га, а затим ставири да кисне. Узети лонац од 5-6 литара, сипати више од пола лонца хладне воде, лонац ставити на хладно место и у воду спустити тесто које ће пасти на дно лонца, а када буде кисело, тесто ће се подићи на површину воде. Ово тесто најбоље је умесити увече, оставити преко ноћи да кисне па тек ујутру пећи. Kисело тесто извадити из воде и из салвета, ставити га на даску за мешење која је просута брашном,а затим га оклагијом развити са прста дебљине и исећи четвртасте комаде намазати џемом који волите и увијати кифлице. Горњу страну кифлице замочити у размућено јаје,а затим у кристал шећер, ређати их у намашћену тепсију и пећи у претходно загрејаној пећници.