4 načina da spremite bećarac: Poznat je i kao “momačko jelo”, evo i zašto

0
3514

Poznato je da u Vojvodini bećarom zovu neženju, momka veseljaka i bezemljaša. Nekada su ovi momci čuvali gazdinske bašte od lopova i tako zarađivali hleb. U tim baštama je uvek bilo paradajza, luka i paprike, pa su bećari uz malo soli i poneko jaje časkom mogli da spreme ručak. Povrće bi sekli sataricom, pa se i danas ovo letnje jelo zove sataraš.

bećarac

Evo recepata:

1.BEĆARAC NA MOMAČKI NAČIN

POTREBNO JE
2 glavice crnog luka, 5 zelenih paprika, 4 paradajza, 2 jajeta, suvi biljni začin, so, biber, origano, voda, ulje

bećarac 2

PRIPREMA
Paprike i paradajz isecite na kockice, a luk na rebarca. U dublji tiganj naspite toliko ulja da pokrije dno, pa prvo pržite luk oko sedam minuta, potom dodajte papriku, promešajte, pa naspite čašu vode. Ostavite da se krčka dok ne počne da zagoreva, pa dolijte još jednu čašu vode i opet sačekajte dok veći deo ne ispari. Dodajte paradajz i posle desetak minuta začinite solju, biberom i origanom. Na kraju ubacite umućena jaja, te sve mešajte još par minuta na umerenoj vatri.

Pročitajte i  Zašto prihvatamo Noć veštica, a zaboravljamo na poklade? Ovaj stari srpski običaj takođe prati maskiranje, a obeležava se čak 3 puta godišnje

2.KLASIČAN BEĆARAC
POTREBNO JE
2 kg paprika, 2 kg zrelog paradajza, 1 kg crnog luka, 1 ljuta paprika, kesica bibera, šolja ulja, so

bećarac 4

PRIPREMA
Operite papriku, osušite je i ispecite na ringli ili roštilju. Pečene paprike stavite u najlon kesu da se potpare, a kada se ohlade, oljuštite ih. Paradajz oljuštite i stavite u posebnu posudu. Luk isecite na kolutove i dinstajte ga na ulju 10 minuta uz neprestano mešanje, pazeći da ne zagori. U to dodajte iseckanu papriku i nastavite sa dinstanjem još 10 minuta, pa umešajte krupnije isečen paradajz, biber, so i ljutu papriku. Sve poklopite i kuvajte na tihoj vatri jedan sat. Pred kraj kuvanja posudu otklopite i povremeno promešajte.

Pročitajte i  Liker od mušmula leči prehladu, čisti jetru, snižava holesterol... Iskoristite sezonu voća prebogatog vitaminom C

3.BEĆARAC SA SOJOM

POTREBNO JE
300 g paprike, 150 ml soka od paradajza, 100 g sojinih komadića, 250 g crnog luka, 200 g paradajza, 30 ml ulja, 2 kašike suvog biljnog začina, kašičica crvene začinske paprike

bećarac 6

PRIPREMA
Sitno iseckajte luk i papriku, a paradajz oljuštite i isecite na kockice. Na zagrejanom ulju pržite luk dok ne dobije zlatnožutu boju. Luk često mešajte, a posle desetak minuta dodajte papriku i pržite je dok ne omekša. Paprikaš će biti lepši kada ova dva sastojka pržite a ne dinstate. Samo ukoliko bude neophodno, dodajte malo vode. U manjoj posudi zagrejte vodu, dodajte kašiku biljnog začina, a onda stavite soju da se kuva. Kad soja omekša, procedite je i zajedno s usitnjenim paradajzom, sokom i začinima dodajte u posudu s lukom i paprikom. Krčkajte bećarac dok višak vode ne ispari, a povremeno promešajte.

Pročitajte i  Recept za omiljenu MIMOZA SALATU: Zahteva samo nekoliko sastojaka, a svi je OBOŽAVAJU!

4.MOĆNI SATARAŠ

POTREBNO JE
450 g svinjetine od buta, 50 g slanine, 2 glavice crnog luka, jedna kranjska kobasica, 100 g kiselih krastavčića, 400 g sveže paprike, kašika crvene mlevene paprike, 100 g koncentrata paradajza, 4 feferone, 25 g brašna, 1 l vode, so, biber, list lorbera

bećarac 5

PRIPREMA
Meso isecite na trake. Slaninu, papriku, feferone, luk i kisele krastavce na kockice, a kobasicu na kolutove. U sud stavite slaninu i luk i mešajte dok luk ne omekša, pa dodajte kobasicu i meso. Pržite dok meso ne uhvati boju, a onda pospite brašnom i začinskom paprikom. Pržite uz mešanje pazeći da ne zagori i stalno stružite dno. Dodajte koncentrat paradajza i dobro promešajte. Posolite, pobiberite, dodajte lorber i feferone, te kisele krastavce i papriku, nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok sva tečnost ne uvri.

Blic žena

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime