Sastojci:
– kilogram neočišćenih kestena
– 80 grama šećera – 100 grma maslaca
– 1 limun šećer – 250 ml slatke pavlake
– 300 ml mleka
– prstohvat soli
Priprema:
Sirovo kestenje oljuštiti zasecajući gornju tvrdu koru i guleći je od donje, šire strane, ka gornjoj užoj. Tako očišćeno kestenje, na kojem je ostala tanka donja kožica, staviti u šerpu i preliti hladnom vodom da ogreznu. Dodajte prstohvat soli i kuvajte oko 10 minuta.
Odliti vodu iz kuvanog kestenja i ostaviti ih da se prohlade.
Očistiti kestenje od kožice i nastaviti kuvanje u mleku još desetak minuta.
Smesu pomeriti sa ringle i ostaviti da se prohladi. Kada je smesa prohlađena izmiksati je štapnim mikserom, dodati šećer, limun šećer, omekšali maslac i sve dobro izmešati. Ako je smesa previše čvrsta u nju dodati malo slatke pavlake i promešajte.
Pre jela ostavite u frižideru da se dobro ohladi.