Осим за припрему домаћег џема и слатког, сезону јагода треба искористити и за прављење домаћег ликера. Домаћи ликер од јагода најбоље је послужити као аперитив или самостално, уз кафу, у добром друштву или док се одмарате. Његовој мирисној ароми ретко ко може одолети, а свака домаћица способна је да направи ово, пре свега, дамско пиће.
Потребни састојци: 1 килограм јагода, 2 шоље шећера, 1 литар вотке, 100 милилитара рума.
Припрема: Јагоде најпре опрати и очистити од петељке. Потом их треба изгњечити и посути шећером, па их тако оставити да одстоје покривене 12 сати.
Након што одстоје јагоде се пресипају у већу теглу или балон за вино и преливају се вотком и румом.
Посуду добро треба затворити и оставити на хладом месту 3 недеље. Треба их пажљиво мешати на свака 3-4 дана.
Ликер напослетку треба процедити кроз гушћу газу, сипати у стаклене флаше и тек је онда спреман за конзумирање.
Живели!