Пелинковац је свима добро познат аперитив, али нису сви упућени и у његова изузетна лековита својства.

Биљка пелин на први поглед заправо је непривлачна, али врло ароматична и здрава. Има посебан ароматичан мирис и изразито горак укус листова, што долази од кристалне супстанце апсинтин која није отровна. Због апсинтина се пелин употребљава као лек. Други састојак пелена је етарско уље, љута и отровна течност.

Дуговечна је зељаста, врло разграната биљка, висока 0,5 до 1,5 м, која расте као коров по пољима, међама… Цела биљка је обрасла меким свиластим длачицама, због чега изгледа сребрнасто зелена. Цвета у лето.

Од памтивека древни народи користили су ову биљку за лечење многих обољења. У народној медицини употребљава се за изазивање апетита, побољшање варења, против гасова и болова у стомаку. У народу се употребљава још против цревних паразита, запаљења слузнице и коже, за стабилизовање менструације, против шећерне болести, за јачање организма, против грознице, падавице…

Пелин, као и све друге горке биљке, треба узимати само пре јела.

Од биљке пелин могу се правити и чај и вино. Но, најчешће се конзумира добро познати пелинковац. Ево једноставног рецепта за овај здрав аперитив!

Мера за 3 литре ликера:

1 килограм шећера
4 гранчице пелина, дужине 10-12 цм
1/2 литре воде
3 литре ракије

Припрема: Карамелисати шећер и ситно насецкане 3 гранчице пелина да добије златасту боју. Кад се истопи шећер у то додати 1/2 литре вреле воде и вратити на ринглу да прокључа још 5 минута уз мешање. Скинути са ватре и насецкати ситно још једну гранчицу пелина. Кад се добро охлади помешати са 3 литре ракије и оставити 5 дана у стакленим флашама. После тога процедити и сипати у флаше . Пелинковац је готов. Што дуже стоји све је бољи.

Извор: Опанак, kuvaricaveca.blogspot

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име