RECEPT ZA DOMAĆI RATLUK: “Slatkom zalogajčiću” retko ko može odoleti

Ratluk je do nedavno bio obavezna poslastica uz šojicu crne kafe. Ova orijentalna poslastica stigla nam je iz Turske, još u 15. veku, a u prevadu na srpski rahat lokum (inače turska reč) znači- satki zaogajčić. Danas, iako se ne služi toliko često, retko ko će je odbiti kada mu bude servirana uz kafu.

ratluk 2

Za domaći ratluk vam je potrebno:

750gr šećera u kockice
350ml vode
125gr rastvorenog gustina(jestivi skrob)
1 limun
ulje za podmazivanje pleha
300gr šećera u prahu

ratluk

Priprema:

Šećer prelijte vodom, a zatim ga kuvajte dok ne dobijete gust sirup. Skrob rastvorite u času hladne vode, pri tom vodite računa da nema grudvica, pa dodajte dobijenom sirupu. Sve zajedno kuvajte uz obavezno mešanje. Kada smesa počne da se “odvaja” od šerpe, dodajte šaku seckanih oraha (možete bilo koje koštunjavo voće). Masu zatim izručite u podmazan pleh i ostavite je nekoliko sati da se ohadi.
Kada se dovoljno prohladi, ratluk secite na kocke i pospite ih šećerom i prahu.

ratuk cover

PROČITAJTE JOŠ: TRIKOVI ZA SAVRŠENU DOMAĆU KAFU: Užitak je zagarantovan

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...