RECEPT ZA GIBANICU: Srpska slojevita pita, poznata i kao gužvara

Gibanica je vrsta srpske slojevite pite, obično nadevene belim kravljim sirom sa uljem i jajima. Od pita se razlikuju po nešto debljim korama. Slojevi kora i nadeva se mogu ređati ravno, ili češće kao zgužvane kore natopljene nadevom sa ravnom korom na dnu i vrhu (ova varijanta se zove gužvara).

 

  • 500 gr kora za gibanicu (debele)
  • 500 gr belog sira
  • 1 dl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja
  • 3 dl kisele vode 

     

Priprema:

Izgnječite sir, pa umutite jaja i dodajte ih siru. U dobijenu smesu stavite prašak za pecivo, o,5 dl ulja i sve to izmešajte, da se masa sjedini. Naknadno dodajte prvo pola, a zatim i celu čašu, ako je potrebno, kisele vode, da se masa razredi.

Tepsiju premažite uljem. Ostatak ulja pomešajte sa 1dl kisele vode.

Na dnu tepsije poređajte dve kore i premažite ih sa pomešanim uljem i vodom. Zatim, uzimajte koru po koru i zgužvanu je utapajte u fil sa sirom i jajima, pa tako natopljene kore ređajte i tepsiju jednu do druge. Vodite računa da ne budu previše blizu jedna drugoj i da ih ne natopite previše filom. Kad popunite šerpu zgužvanim korama, preklopite ih sa još dve kore, poređane jedna preko durge.

Rernu zagrejte na 200 stepeni, a gibanicu pecite oko 45 minuta.

Gibanica
gibanica
Pročitajte i  5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...