Napravite sami liker od kajsije: Sladak napitak koji je bio sastavni deo svih bogatijih kuća

0
493
Foto: Jutjub/printskrin

Nekada je bilo nezamislivo da bogatija kuća nema voćne likere. Pa, pošto je sezona voća, predlažemo da sladak napitak napravite od kajsija.

SASTOJCI:

1. kajsije očišćene -1 kg

2. šećer – 850 g

3. rakija – 850 ml

4. koštice kajsije – 8

5. šipka vanile – 1/2

6. karanfilić – 2

KAKO PRIPREMITI:

Raznih likera ima i od raznih sorti voća. Liker od kajsije se izdvaja svojom suptilnom notom. Nije popularan kao liker od oraščeta i višnje ali je jednako ako ne bolji od mnogih.

Pročitajte i  Novak Đoković posle svake pobede obilazi Bosanske piramide: Evo šta zaista radi u Visokom

Ovo je recept još od moje prabake i ima neverovatan šmek koji ćete zavoleti. Potrebno je kilogram kajsija jako sitnih bukvalno kao veći orah recimo. To je dosta bitno jer te kajsije imaju prelep miris i ukus. Kilogram očišćenih raspolutite. Naravno vodite računa da su neprskane jer se ne ljušte.

Očistite 8 koštica od kajsija. Tegla treba da vam bude veća jer se mućka s vremena na vreme tako da gledajte da bude napunjena do pola.

Pročitajte i  Evo šta treba uraditi sa brojanicom ako pukne: Ona nije modni detalj već jedna od najstarijih molitvi

Dno tegle pospite delom šećera pa dodajte dva karanfilića i šipku vanile. Poređajte kajsije deo pa stavite 3 semenke. Pa opet šećer, pa kajsije , pa semenke i tako dok ne utrošite.Prelijte preko rakiju. Da vas ne zbuni šećer će da padne na dno, bar deo. Što se tiče rakije gledajte da rakija bude bela, šljiva ili loza. I da ne bude meka.

Zatvorite dobro čistim novim poklopcem pa stavite na prozor direktno na sunce 30 dana. Na svakih 5 dana promućkajte zbog šećera da se lakše rastopi. Posle 30 dana dobro promešajte drvenom varjačom da kajsije otpuste još malo soka, pa procedite kroz duplu gazu dva puta. Stavite u staklenu flašu i zatvorite pampurom od plute.

Pročitajte i  Mali Slobodan proglašen za sveca: Mučki ga je ubila Elfeta Veseli 1992. godine, ZVERSTVO KAKVO SE NE PAMTI

A kajsije iskoristite za neke kolače. Ja ih iskreno volim u čokoladnim bombonama. Mogu i da se zamrznu.

Izvor: Stil. Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime