Направите сами ликер од кајсије: Сладак напитак који је био саставни део свих богатијих кућа

0
552
Фото: Јутјуб/принтскрин

Некада је било незамисливо да богатија кућа нема воћне ликере. Па, пошто је сезона воћа, предлажемо да сладак напитак направите од кајсија.

САСТОЈЦИ:

1. кајсије очишћене -1 кг

2. шећер – 850 г

3. ракија – 850 мл

4. коштице кајсије – 8

5. шипка ваниле – 1/2

6. каранфилић – 2

KАKО ПРИПРЕМИТИ:

Разних ликера има и од разних сорти воћа. Ликер од кајсије се издваја својом суптилном нотом. Није популаран као ликер од орашчета и вишње али је једнако ако не бољи од многих.

Pročitajte i  Чувени доктор открио код којих болести помаже сода бикарбона: Кад лекови не могу да помогну само урадите ОВО!

Ово је рецепт још од моје прабаке и има невероватан шмек који ћете заволети. Потребно је килограм кајсија јако ситних буквално као већи орах рецимо. То је доста битно јер те кајсије имају прелеп мирис и укус. Kилограм очишћених располутите. Наравно водите рачуна да су непрскане јер се не љуште.

Очистите 8 коштица од кајсија. Тегла треба да вам буде већа јер се мућка с времена на време тако да гледајте да буде напуњена до пола.

Pročitajte i  Једини православни обичаји на сахранама: Пазите да се не огрешите, јер црква ОВО не признаје

Дно тегле поспите делом шећера па додајте два каранфилића и шипку ваниле. Поређајте кајсије део па ставите 3 семенке. Па опет шећер, па кајсије , па семенке и тако док не утрошите.Прелијте преко ракију. Да вас не збуни шећер ће да падне на дно, бар део. Што се тиче ракије гледајте да ракија буде бела, шљива или лоза. И да не буде мека.

Затворите добро чистим новим поклопцем па ставите на прозор директно на сунце 30 дана. На сваких 5 дана промућкајте због шећера да се лакше растопи. После 30 дана добро промешајте дрвеном варјачом да кајсије отпусте још мало сока, па процедите кроз дуплу газу два пута. Ставите у стаклену флашу и затворите пампуром од плуте.

Pročitajte i  Старински рецепт за питу бундевару са домаћим корама: Савршен укус који асоцира на детињство

А кајсије искористите за неке колаче. Ја их искрено волим у чоколадним бомбонама. Могу и да се замрзну.

Извор: Стил. Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име