Recept za makedosnki ajvar star decenijama: Uspeće baš svakome!

0
884

Sastojci za ajvar: 10 kg crvene paprike; 3 velika plava patlidžana; 5 dcl ulja; so po želji; 1 velika kašika šećera.

Priprema: Papriku ispecite na ringli smederevca ili je ispecite u rerni, odmah nakon pečenja je stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati skidanje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od semenki, pa ih složite u veliki ocedživač ili mrežastu vreću koju ćete zakačiti da bise paprike ocedile (potrebno je najmanje 3 sata za ceđenje).

Pročitajte i  Keks torta gotova za čas: Toliko dobra da ćete je tražiti JOŠ!

Patlidžane pecite isto kao paprike, potom ih isto kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cede.

Oceđene paprike i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mlevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

Tokom kuvanja smesu neprestano mešajte, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, mešajte neprestano jer ulje ne sme izbiti na površinu. Način na koji je najlakše proveriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. morete da vidite dno šerpe.

Pročitajte i  8 jasnih znakova da ste preležali koronu, a da niste ni slutili da je imate

So i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuvanja. U međuvremenu dok se ajvar kuva, potrebno je da pripremite tegle. Čiste tegle zagrejte u rerni na 50 stepeni i u njih sipajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te ostavite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom.

Pročitajte i  Film "Čelične ratnice" inspirisan pričom o Milunki Savić, Nadeždi Petrović... Oda svim ženama dobrovoljcima u Velikom ratu

Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom ostavite na hladno i mračno mesto.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime