Рецепт за македоснки ајвар стар деценијама: Успеће баш свакоме!

0
888

Састојци за ајвар: 10 кг црвене паприке; 3 велика плава патлиџана; 5 дцл уља; со по жељи; 1 велика кашика шећера.

Припрема: Паприку испеците на рингли смедеревца или је испеците у рерни, одмах након печења је стављајте у пластичне врећице на пар минута како би омекшала што ће олакшати скидање коре. Kад се мало охлади сваку паприку огулите и очистите од семенки, па их сложите у велики оцеџивач или мрежасту врећу коју ћете закачити да бисе паприке оцедиле (потребно је најмање 3 сата за цеђење).

Pročitajte i  Српска докторка пре 30 година докторирала на корона вирусу: Открила како се зауставља и лечи ова пошаст

Патлиџане пеците исто као паприке, потом их исто као паприке задржите кратко у врећици и потом огулите, те оставите да се цеде.

Оцеђене паприке и патлиџан самељите на ручном апарату за млевење меса, те све пребаците у велики лонац и ставите на лагану ватру.

Током кувања смесу непрестано мешајте, а уље постепено доливајте по 1 дцл сваких 20 минута, мешајте непрестано јер уље не сме избити на површину. Начин на који је најлакше проверити да ли је ајвар готов је прелаз дрвеном кашиком по дну лонца након чега се треба створити пут од кашике, тј. морете да видите дно шерпе.

Pročitajte i  Чупамо га мислећи да је коров, а у ствари не знамо да је лек за многе болести

Со и шећер додајте при самом крају, тј. задњих 20 минута кувања. У међувремену док се ајвар кува, потребно је да припремите тегле. Чисте тегле загрејте у рерни на 50 степени и у њих сипајте ајвар док је још топао. На врх сваке напуњене тегле ставите мало уља и затворите поклопцем, те оставите у кутију и прекријте са столњаком.

Pročitajte i  Неустрашиви син војводе Живојина Мишића: Живот је дао за генерала Дражу Михаиловића, а ево шта је последње изговорио

Оставите их прекривене да се постепено хладе 24 сата, те их потом оставите на хладно и мрачно место.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име