Рецепт за мекике који свима успева: Ваздушасто и мекано тесто постаће ваш омиљени оброк

Рецепт за мекике који апсолутно свима успева. 

Састојци:

1/2 л млаке воде
700 г меког брашна
1/2 коцке квасца
1 кафена кашичица шећера
5 кашика уља за тесто
1,5 кафена кашичица соли
уље за пржење (дубоко пржење)
Припрема:

У ванглу ставите квасац, млаку воду, уље, шећер.
Мало измешајте руком, додајте брашна али не све, мало више од пола од укупне количине. Со додате тек сад, не директно у квасац јер ће слабије нарасти.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Умесите глатко тесто.

Побрашњавите мало руке и тесто. Месите благо и површно, тек да се формира мекана лопта од теста. Ако се баш јако лепи за руке, додајте још мало брашна и благо месите.

Оставите тесто да надође нека стоји 15 минута да тесто мало нарасте.

Побрашњавите добро радну површину, нарасло тесто благо премесите са мало брашна. Истресите на сто, мало обликујте тесто у лопту и оклагијом разваљајте. Не превише танко и не притискајте јако оклагијом да се рупице у тесту не слепе и не изађе ваздух. Од теста исеците мекике величине и облика по жељи и оставите их око 10 минута. Тесто ћете лакше сећи ако повремено на нож нанесете брашно.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

Загрејте уље, врхове прстију сваки пут умочите у брашно да вам се мекике не залепе. Битно је још да их узимате веома благо, не притискајући јер ће се спљоштити и нестаће пола рупица из њих. Спуштајте у врело уље, горња страна иде прво доле. Kада добро порумени, окрените другу страну да порумени.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Вадите на кухињски убрус да се оцеде.

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...