Рецепт за мекике који свима успева: Ваздушасто и мекано тесто постаће ваш омиљени оброк

0
2521
рецепт за мекике

Рецепт за мекике који апсолутно свима успева. 

Састојци:

1/2 л млаке воде
700 г меког брашна
1/2 коцке квасца
1 кафена кашичица шећера
5 кашика уља за тесто
1,5 кафена кашичица соли
уље за пржење (дубоко пржење)
Припрема:

У ванглу ставите квасац, млаку воду, уље, шећер.
Мало измешајте руком, додајте брашна али не све, мало више од пола од укупне количине. Со додате тек сад, не директно у квасац јер ће слабије нарасти.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Умесите глатко тесто.

Побрашњавите мало руке и тесто. Месите благо и површно, тек да се формира мекана лопта од теста. Ако се баш јако лепи за руке, додајте још мало брашна и благо месите.

Оставите тесто да надође нека стоји 15 минута да тесто мало нарасте.

Побрашњавите добро радну површину, нарасло тесто благо премесите са мало брашна. Истресите на сто, мало обликујте тесто у лопту и оклагијом разваљајте. Не превише танко и не притискајте јако оклагијом да се рупице у тесту не слепе и не изађе ваздух. Од теста исеците мекике величине и облика по жељи и оставите их око 10 минута. Тесто ћете лакше сећи ако повремено на нож нанесете брашно.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Загрејте уље, врхове прстију сваки пут умочите у брашно да вам се мекике не залепе. Битно је још да их узимате веома благо, не притискајући јер ће се спљоштити и нестаће пола рупица из њих. Спуштајте у врело уље, горња страна иде прво доле. Kада добро порумени, окрените другу страну да порумени.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Вадите на кухињски убрус да се оцеде.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име