Поред руске салате која и даље заузима прво место, сви се највише радају када на празничној трпези угледају мимоза салату.
Она се припрема од свега неколико састојака и не захтева неко кулинарско искуство, зато ем што људи воле да је једу, воле и да је спремају.
Састојци:
500 г кромпира
400 г шаргарепе
6 јаја
1 већа главица црвеног лука
мало зелене салате
паризер
качкаваљ
За прелив:
100 г кајмака
200 г павлаке
150 г мајонеза
со и бибер
Припрема:
Kромпир, шаргарепу и јаја скувајте и оставите да се охлади. У међувремену помешајте састојке за прелив, со и бибер ставите по жељи. Прелив ставите у шприца за колаче јер ће вам тако бити лакше да филујете.
Исеците ситно црни лук, па му додајте беланце које сте исекли на танке шните. Преко тога сипајте мало соли и маслиново уље.
Ређајте у посуду тако што ћете на дно ставити мало цепкане зелене салате, преко сипајте мало прелива, затим изрендајте паризер преко, опет мало прелива, па следећи ред су беланца и лук. Затим опет иде прелив, па изрендајте шаргарепу коју ћете ставити преко. Следећи ред је прелив, па рендани кромпир и прелив. Преко ставите рендани качкаваљ и измрвљена жуманца.
Извор: Ствар укуса