Пребранац је класично јело које се обично припрема у данима поста, али можете да служите кад год желите.
Најраспрострањеније и најпознатије јело са називом и тавче на гравче можете јести као главно јело или као прилог уз неку рибу.
Састојци:
1 кг пасуља тетовца
1 кг црног лука
4 кобасице (по жељи)
уље
сода бикарбона
1 кашика слатке или љуте зачинске паприке
Припрема:
Пасуљ потопите ноћ пре и оставите да стоји. Један црни лук исецкајте и кувајте га заједно са пасуљем и водом. Процедите, па сипајте нову воду и наставите да кувате. Kада пасуљ постане мекан, поново процедите. Док се пасуљ кува, ви продинстајте ситно сецкан црни лук.
У току динстања додајте мало соде бикарбоне. На крају додајте зачинску паприку и добро промешајте. Посуду у којој ћете пећи пребранац премажите уље, па ређајте ред пасуља, ред лука. Ако желите можете да додате кобасице, па да печете све заједно, али то је све ствар избора. Пеците неких 30 минута на 180-200°Ц.
Извор: Курир