Верујемо да нема особе која не воли шампиту и која може одолети овом колачу. Како нисмо у прилици да свакога дана идемо у посластичарницу, уз овај рецепт исту такву можемо направити и у својој кући.
Ево провереног рецепта за шампиту!
Састојци:
5 беланаца
100г шећера
1 ванилин шећер
Сок четвртинелЛимуна
2 X 200г лиснатог теста
Сируп:
150г шећера
1 дцл воде
шећер у праху за посипање
Припрема:
Лиснато тесто испећи према упуству у видео рецепту. Први део избости виљушком а други пре печења само благо засећи на коцке.
5 беланаца умутити са шећером и ванилиним шећером, па додати сок лимуна.
На средње јакој ватри прокувати мало воде, 1 – 1,5 дцл са шећером. Чим прокува, одмах вруће додати у снег од беланаца и мутит 5 минута.
Смесу истрести преко прве коре и изравнати.
Преко смесе ставити други део теста и оставити да се хлади
Посути шећером у праху, исећи и послужити.