Заборављена јела Србије – укуси Хомоља: Пробајте рецепт за савршену питу од пасуља

Водич за гастрономију и туризам кроз Заборављена јела Србије представља вам специјалитете домаће кухиње и туристичке атракције предела у којима су настали.

У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе. Пут нас води у Хомоље…

Пита од пасуља

Састојци:

  • 250 г брашна
  • 2 кашике уља
  • 1 кашика сирћета
  • прстохват соли
  • 9 кашика хладне воде

Фил:

  • 1/2 кг куваног пасуља
  • 2 струка младог црног лука
  • 300 г шампињона
  • 1 дл бујона од поврћа
  • 2 шаргарепе
  • 1 кашика сецканог першуна
  • 1 кашика сенфа
  • со, бибер

И још:

  • 2 чена белог лука
  • 4 кашике уља
  • 2 кашике млевених ораха
Pročitajte i  Посна пита са тиквицама и шампињонима: Обрадујте своје тело здравим оброком

Припрема:

У брашно додајте со, уље, сирће, воду и месите тесто петнаестак минута.

Поделите га на онолико делова колико кора желите, сваки део премесите, ставите на даску посуту брашном, премажите с мало уља и оставите на собној температури 20 минута.

За то време направите фил:

На загрејаном уљу пропржите сецкан лук, додајте рендану шаргарепу, динстане печурке (с бујоном), кувани пасуљ и зачине.

Уз мешање пржите 2-3 минута, додајте першун и оставите да се охлади, па додајте сенф и промешајте.

Сваки део теста развијте на дебљину 2-3 мм и оставите са стране.

Pročitajte i  5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Коре премажите уљем, одозго ставите рендан бели лук, избодите виљушком на неколико места, ставите фил и поспите орасима.

Тако увијте све коре, премажите мешавином уља и воде и ставите у плех постављен пек-папиром.

Пеците на 200 степени 20 минута, потом смањите температуру на 180 степени и наставите с печењем још 20-25 минута.

Печену питу извадите из рерне, попрскајте с мало воде, покријте кухињском крпом и оставите да се прохлади.

Пита са пасуљем на Хомољски начин

Хомољска чорба од коприве

Састојци:

  • 1 кг телећих костију
  • 500 г коприва
  • 1 уврх пуна кашика масти
  • 1 кашика брашна
  • 100 г сланине
  • 1 дл павлаке
  • со, бибер
Pročitajte i  Посна пита са тиквицама и шампињонима: Обрадујте своје тело здравим оброком

Припрема:

Скувајте кости за бујон: налијте воду тек да огрезне, а кад проври, посолите, кувајте још 20-30 минута и процедите. Одвојено скувајте коприву у сланој води и насецкајте.

На масти пропржите брашно, додајте коприву, измешајте и налијте бујоном. Сланину исецкајте на коцкице, пропржите и умешајте у чорбу. Оставите да проври, па дотерајте укус сољу и бибером, склоните с ватре, умешајте павлаку и одмах послужите.

Укусна чорба од коприве

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...