Водич за гастрономију и туризам кроз Заборављена јела Србије представља вам специјалитете домаће кухиње и туристичке атракције предела у којима су настали.
У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе. Пут нас води у Хомоље…
Пита од пасуља
Састојци:
- 250 г брашна
- 2 кашике уља
- 1 кашика сирћета
- прстохват соли
- 9 кашика хладне воде
Фил:
- 1/2 кг куваног пасуља
- 2 струка младог црног лука
- 300 г шампињона
- 1 дл бујона од поврћа
- 2 шаргарепе
- 1 кашика сецканог першуна
- 1 кашика сенфа
- со, бибер
И још:
- 2 чена белог лука
- 4 кашике уља
- 2 кашике млевених ораха
Припрема:
У брашно додајте со, уље, сирће, воду и месите тесто петнаестак минута.
Поделите га на онолико делова колико кора желите, сваки део премесите, ставите на даску посуту брашном, премажите с мало уља и оставите на собној температури 20 минута.
За то време направите фил:
На загрејаном уљу пропржите сецкан лук, додајте рендану шаргарепу, динстане печурке (с бујоном), кувани пасуљ и зачине.
Уз мешање пржите 2-3 минута, додајте першун и оставите да се охлади, па додајте сенф и промешајте.
Сваки део теста развијте на дебљину 2-3 мм и оставите са стране.
Коре премажите уљем, одозго ставите рендан бели лук, избодите виљушком на неколико места, ставите фил и поспите орасима.
Тако увијте све коре, премажите мешавином уља и воде и ставите у плех постављен пек-папиром.
Пеците на 200 степени 20 минута, потом смањите температуру на 180 степени и наставите с печењем још 20-25 минута.
Печену питу извадите из рерне, попрскајте с мало воде, покријте кухињском крпом и оставите да се прохлади.
Хомољска чорба од коприве
Састојци:
- 1 кг телећих костију
- 500 г коприва
- 1 уврх пуна кашика масти
- 1 кашика брашна
- 100 г сланине
- 1 дл павлаке
- со, бибер
Припрема:
Скувајте кости за бујон: налијте воду тек да огрезне, а кад проври, посолите, кувајте још 20-30 минута и процедите. Одвојено скувајте коприву у сланој води и насецкајте.
На масти пропржите брашно, додајте коприву, измешајте и налијте бујоном. Сланину исецкајте на коцкице, пропржите и умешајте у чорбу. Оставите да проври, па дотерајте укус сољу и бибером, склоните с ватре, умешајте павлаку и одмах послужите.