RECEPT ZA ŠKEMBIĆE: Popularno narodno jelo jednostavno za pripremu

Škembići su popularno narodno jelo, koje često možemo videti da se naručuje u kafanama. Vrlo je ukusno i izuzetno jednostavno za pripremu.

Škembe ili drugačije burag je goveđi želudac koji se za ovu priliku seče na tanke trake i ostavlja da odleži neko vreme u hladnoj vodi. Jelo se može praviti i od creva. Ono što je najbitinije je da iznutrice uvek budu sveže.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

Za škembiće vam je potrebno:

  • mast
  • 1kg škembića
  • 1 šargarepa
  • celerov list
  • 3 lovorova lista
  • 1 veza peršuna
  • 5 glavica crnog luka
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1l goveđe supe
  • 200gr sira

Preprema:

U veliki lonac sipajte vodu, dodajte peršun, šargarepu, lovor i 3 sitno seskania crna luka. Škembiće dobro operite, pa ih dodajte u lonac. kuvajte dok škembići ne omekšaju, pa ih izvadite iz lonca, ohladite i iseckajte na rezanca.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

zatim šerpu dobro premažite mašću i na njoj propržite ostatak luka. U to dodajte škembiće, a odozgo sipajte brašno i alevu papriku i sve zajedno pržite 3 do 4 minuta. Nakon toga u šerpu sipajte goveđu supu i 3 dl vode u kojoj su se kuvali škembići, pa sve to začinite i kuvajte 40 minuta.

Škembiće uspite u zdelu, a pre služenja možete nastrugati sir odozgo.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!
škembici
škembći

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...