Kulen je velika kobasica ili kobasica u debelom crevu. Od drugih kobasica sremski kulen se razlikuje po tome što se u njegovoj izradi koriste najkvalitetniji komadi svinjskog mesa. Posebno mora biti dobar odnos između mesa, soli i praprike.
Pravi domaći sremski kulen danas možete kupiti samo u lokalnim mesarama širom Vojvodine. Kulen u Sremu predstavlja veliku tradiciju i Sremci ga smatraju izvorno svojim, te ga stoga i zovu samo kulen.
Iako svako domaćinstvo ima svoj tajni recept za ovaj delikates, predstavljamo vam jedan provereni način da napravite kulen u sopstvenoj režiji.
Potrebno vam je:
-5 kg svinjetine od plećke ili buta
-2 glavice belog luka
-100 g ljute aleve paprike
-100 g slatke aleve paprike
-150 g soli
-1 dl vode
-deblje crevo za punjenje
Pre dimljenja:
Meso i luk sitno iseckajte. Pomešajte luk i meso, posolite, začinite dolijte vodu, pa dugo mesite.
Dimljenje:
Mesom popunite crevo. Kada je puno, obmotajte ga kanapom u vidu mrežice i vežite krajeve. Kulen držite u salamuri nedelju dana. Posle salamure kulen držite na promaji da se osuši. U pušici ga dimite mesec dana. Posle dimljenja mora da zri još tri meseca na promaji.
