Thursday, February 13, 2025
NaslovnaNaslovnaRecept za domaći sremski kulen: Napravite sami kvalitetnu i zdravu kobasicu bez...

Recept za domaći sremski kulen: Napravite sami kvalitetnu i zdravu kobasicu bez aditiva

Kulen je velika kobasica ili kobasica u debelom crevu. Od drugih kobasica sremski kulen se razlikuje po tome što se u njegovoj izradi koriste najkvalitetniji komadi svinjskog mesa. Posebno mora biti dobar odnos između mesa, soli i praprike.

Pravi domaći sremski kulen danas  možete kupiti samo u lokalnim mesarama širom Vojvodine. Kulen u Sremu predstavlja veliku tradiciju i Sremci ga smatraju izvorno svojim, te ga stoga i zovu samo kulen.

Iako svako domaćinstvo ima svoj tajni recept za ovaj delikates, predstavljamo vam jedan provereni način da napravite kulen u sopstvenoj režiji.

Potrebno vam je:

-5 kg svinjetine od plećke ili buta

-2 glavice belog luka

-100 g ljute aleve paprike

-100 g slatke aleve paprike

-150 g soli

-1 dl vode

-deblje crevo za punjenje

Pre dimljenja:

Meso i luk sitno iseckajte. Pomešajte luk i meso, posolite, začinite dolijte vodu, pa dugo mesite.

Dimljenje:

Mesom popunite crevo. Kada je puno, obmotajte ga kanapom u vidu mrežice i vežite krajeve. Kulen držite u salamuri nedelju dana. Posle salamure kulen držite na promaji da se osuši. U pušici ga dimite mesec dana. Posle dimljenja mora da zri još tri meseca na promaji.

sremski kulen
Sremski kulen
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments