Sutlijaš je omiljena poslastica mnogih generacija, a osim što je jednostavan za pravljenje, namirnice obično svi imaju kod kuće.
Sastojci:
čaša pirinča (po mogućstvu oblog zrna)
1 l mleka
kesica vanilin-šećera
šećer po ukusu
cimet
Priprema:
Pirinač operite pod mlazom vode, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da ga voda prekrije. Stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, pa postepeno dolijte još oko 1 dl vode. Neprestano mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad uvri sva voda, dodajte mleko, opet malo po malo i neprestano mešajući. Kako pirinač bubri, dolivajte još mleka.
Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto. Tad dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte još minut-dva na vatri.
Pre nego što sipate sutlijaš u posude, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.
Izvor: Stvar ukusa