Пост је идеална прилика да их испробате: 6 феноменалних рецепата за јела од жита

Од чорбице, преко главног јела и салате, до дезерта…

Пшеница је најкориснија житарица у људској исхрани. Не дозволите да вас тренутни трендови одврате од конзумирања ове феноменалне житарице.

Конзумирање куване пшенице на редовном нивоу може да делује превентивно на поједина здравствена стања, попут опстипације, хемороида и рака дебелог црева.

Одавно је сматрана биљком која има важну религиозну улогу у многим древним културама, управо због хранљивости на којима су почивала поколења старих, па и савремених народа.

У грчкој, римској, сумерској, али и финској митологији постоје божанства пшенице. У неким деловима Кине и данас се сматра за свету биљку. Једна трећина укупне светске популације своју исхрану заснива у право на употреби пшенице и њеној обради на различите начине.

Срби култ пшенице негују кроз славско жито или кољиво где се по обичају кувана пшеница меша са медом и орасима и служи гостима као прво јело.

Пост је идеална прилика да испробате све рецепте везане за пшеницу. Осим изузетно укусног оброка, свом телу ћете приуштити и бета каротеном, витамин Е, калцијум, магнезијум, фосфор и гвожђе.

Како се правилно кува пшеница?

Пшеницу исперите под млазом млаке воде, а затим је ставите у шерпу са водом и оставите да одстоји преко ноћи. Ујутру можете да је кувате са врло мало соли и то на умереној температури. Када кувате житарице нека увек буде дупло више воде како бисе житарица добро скувала.

Пшеницу можете да кувате и на овај начин: Сипате пшеницу у шерпу, а затим налијете воде толико да прекрије зрна. Загрејте до кључања, а затим искључите и склоните пшеницу са ватре. Шерпу умотајте у крпу или ћебенце и оставите на неко тамно место. Након два сата ваша пшеница је готова.

Чорбица од пшенице

Потребно је: 1 главица црног лука, 1 чен белог лука, 1 шаргарепа, 3 цвета броколија, 300 грама пшенице, со, бибер и уље.

Припрема: На уљу продинстајте бели и црни лук и шаргарепу, па додајте ситно сецкан броколи и пшеницу. Пустите све кратко да се динста. Додајте зачине и налијте све са водом. Кувајте сат времена на умереној температури.

Паприке пуњене житом

Потребно је: 8 паприка, 200 г печурака, 500 г пшенице, 3 чена белог лука, 100 г парадајза, 300 г празилука, пола кашичице слатке паприке, босиљак.

Живо скувајте и самељите. Ситно исецкајте празилук и печурке, а парадајз исеците на коцкице. Издинстајте бели лук и слатку паприку, па додајте жито.

Зачините по укусу, додајте мало босиљка и припремљеном смесом напуните паприке. Сложите их у плех за печење, прекријте фолијом и пеците 30 минута на 180 степени.

Вариво са пшеницом

Потребно је: 1 кг пшенице; 250 гр кукуруза; 250 гр пасуља; 200 гр јечма; вода;
со.

Припрема: Пшеницу, јечам, кукуруз и пасуљ прелити водом и оставити да преноћи. Наредног дана налити свежу воду (за 2 цм да пређе преко материјала) и на смањеној температури кувати 2-2,5 сата. Додати со, промешати и служити.

Пшеница са медом и орасима

Кувану пшеницу засладите са две кашике домаћег меда и кашиком млевених ораха. У ову посластицу можете да додате и суве кајсије али и смокве, грожђице или неко друго коштунаво воће. Неко овој комбинацији додаје још и цимет у сваком случају не можете да погрешите.

Слатка пшеница са јабукама

Кувану пшеницу исцедите додајте јој умућену слатку посну павлаку и коцкице киселе јабуке. Десерт добро охладите и служите у чашама.

Салата од пшенице


Састојци: 300 г пшенице; 1,5 шоља сецканог першуна; 1/2 шоље сецканих листова нане; 1 главица лука исечена на колутове; 1 парадајз; неколико листова зелене салате; 1/4 шоље лимуновог сока; 1/4 шоље маслиновог уља; 1/2 кашичице соли; бибер.

Припрема: Скувану и прохлађену пшеницу измешајте са осталим састојцима и пред вама је здрава и хранљива посна салата.

Извор: Опанак, Стил

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...