Reči koje čitavog života pogrešno upotrebljavate

0
344

Sledeći put kada krenete da kažete da ste euforični, ugrizite se za jezik i budite srećni što niste. Isto tako bi trebalo da se potrudite da više nikad nemate “više alternativa“.

REČI

U svakodnevnom govoru često koristimo reči koje smo negde čuli i prihvatili ih, a da zapravo ne znamo šta one znače. Mi smo im vremenom dali neko svoje značenje, a kako vam se u ozbiljnom razgovoru neko ne bi smejao, poslušajte savete lingvista.

Jedna od najčešćih grešaka je upotreba reči alternativa u značenju “mogućnost”. Alternativa je jedan od dva moguća izbora, dakle, nepravilna je upotreba u konstrukcijama kao što je “imamo više alternativa“.

Pročitajte i  Najneobičnija kuća u Srbiji: Dom majstora Mike "visi" sa stene visoke 12 metara, poput čardaka ni na nebu ni na zemlji

Isto tako se reč ignorant neretko pogrešno koristi u značenju onaj koji ignoriše, zato što je pravo značenje ove imenice – neznalica.

REČI

Popularan izraz koji smo pokupili iz američkih serija i filmova jeste pridev ultimativan

Obično kažemo da je nešto ultimativno dobro, kada hoćemo da kažemo da od toga bolje ne biva – iako ultimativan zapravo znači zadnji, poslednji. Takvih primera u Srbiji ima mnogo.

Pročitajte i  Lička kapa: Oličenje srpskog slobodarskog duha i čuvar kosovskog zaveta i predanja

REČI

Kada sledeći put za nekoga poželite da kažete da je sujetan zato što se lako vređa kada ga kritikujete, prvo se konsultujte sa rečnikom.

Naime, sujeta po pravilu znači praznina, ispraznost, pa je onda sujetna osoba ona koja je isprazna, ali se diči nečim što zapravo ne poseduje. Drugi sinonim za ispraznost je taština.

Pročitajte i  Proročke reči oca Gavrila od kojih ćete se NAJEŽITI! Uzeće nam i Kosovo, i Sandžak, i Crna Gora će Albanija biti, a ONDA će se desiti OVO i SRBIMA će SVANUTI

REČI

Posebno su problematične reči koje se koriste sve češće iz pomodarstva. Tako je plagijarizam postao pomodna reč iako već dugo u srpskom postoje i plagijat i plagiranje, pa je ovaj izraz suvišan.

Biti euforičan

Euforija je, prema postojećim rečnicima, stanje u kojem bolesnik oseća prijatno, vedro raspoloženje, tako da je pogrešna upotreba ove reči u značenju bes, uzbuđenje i slično.

REČI

Izvor: Noizz.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime