Redak stanovnik Srbije: Riđoglavi svračak jedinog partnera zavodi tako što ga hrani dok pleše

0
1677

Na području klisure Pčinje i Kozjaka gnezdi se više vrsta ptica od posebnog nacionalnog i međunarodnog značaja za zaštitu. Među njima izdvaja se jedna posebna vrsta – svračak. Svračci (lat. Laniidae u prevodu “mesar”) su porodica ptica reda Passeriformes. Sastoje se od 33 vrste unutar 4 roda.

svračak

Područje klisure reke Pčinje i Kozjaka spada u jedno od najznačajnijih oblasti zaštite ptica u Srbiji i Evropi i nalazi se na listi “Vlažnih staništa ptica u Evropi” (Important Birds Areas in Europe, Bird&Life International, 2000). Površina pod nazivom ,,Dolina Pčinja” (broj 025) zahvata 2.606 ha, odnosno površinu zaštićenog prirodnog dobra.

Pročitajte i  Тајна скривена у песми "Не ломите ми багрење": Сви мисле да је о Косову, али њено значење је дубље
Dolina Pčinje, foto: jelenadilber - WordPress.com
Dolina Pčinje, foto: jelenadilber – WordPress.com

Populacije ove mediteranske vrste, riđoglavog svračka, su u Srbiji koncentrisane u njenom južnom delu. ,,Dolina Pčinje’’ i njena šira okolina predstavljaju područja sa najstabilinijim i najbrojnijim populacijama ove vrste kod nas.

U Srbiji se procenjuje da ima oko 130-210 parova riđoglavog svračka. Dosadašnjim istraživanjima je bilo teško proceniti tačan broj gnezdećih parova na području zaštićenog dobra, ali se može proceniti da on nije manji od 10 parova.

Pročitajte i  "У мени теку снажна индијанска и српска крв" Србин који је постао ИНДИЈАНСКИ ПОГЛАВИЦА: Од оца Србина научио да ради, од мајке индијанске принцезе да се бори

Svračci imaju snažan i oštar kljun, karakterističan za grabljivice. Veličine je od 15 do 30 cm i teđak od 20-100 g. Ima dug rep, do 30 cm. Perje je obično crno, belo, sivo i smeđe, ali ima vrsta sa upadljivim bojama. Mužjaci i ženke su vrlo slični jedni drugima.

svračak

Ishrana svračaka se sastoji uglavnom od skakavaca, riba i vodozemaca. Poznati su po svojoj navici nabadanja plena na trnje ili bodljikavu žicu. Hranu često ostavljaju nepojedenu na trnju i tu hranu pojedu kada dođe razdoblje u kojem je nema dovoljno.

Pročitajte i  Како је 13 београдских насеља добило име: Бежанија, Миљаковац, Жарково, Миријево... имају интересантне приче о свом настанку

Oglašavaju se ćurlikanjem uz dosta mimikrije i promuklim i neskladnim kliktajima.

Svračci su uglavnom monogamni. Mužjaci privlače ženke na svoju teritoriju dobro snabdevenu hranom za zimsko preživljavanje. Tokom udvaranja mužjak izvodi ples i hrani ženku. Par gradi gnezdo na drvetu ili žbunu. Ženka snese 4-7 jaja sa raznim smeđim šarama. Inkubacija traje 12-15 dana, a ptići u gnezdu ostaju 12-20 dana.

svračak

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име