Posetite Resavsku banju u opštini Despotovac, lečilište vekovne tradicije

0
1469

Despotovačka banja je značajni prirodni turistički motiv u samom gradu i izvor termomineralne vode. Ona je lečilište vekovne tradicije, čija je okolina bila naseljena još u praistorijsko doba, po čemu svedoče razna praistorijski nalazi.

Banja se nalazi u zapadnoj supodini planine Beljanice, između uzvišenja Pastorka i Maćije, na levoj strani doline Resave.

Terminalne vode dolaze iz dubina preko 1000 metara. Pri kretanju koristi resavski rased da bi se pojavila na površini terena. Pri tome, gravitaciona voda koja ponire kroz pukotine u krečnjacima Beljanice kreće se prema reci Resavi, odnosno prema glavnom banjskom vrelu, gde se na izvesnoj dubini hladna voda meša sa termomineralnom. Po ovom mehanizmu nastajanja glavnog izvora Despotovačke banje, ona odgovara termomineralnim izvorima Sokobanje.

Prvi značajniji podaci o Despotovačkoj banji objavljeni su između dva svetska rata. Prema objavljenim podacima 1922. godine “kod izvora je napravljena jedna zgrada od slabog materijala sa bazenom za kupanje”. U to vreme, tu je dolazio narod radi lečenja samo iz okoline, a tek kasnije i turisti iz drugih krajeva.

Po podacima iz 1937. godine, broj posetilaca iznosio je 542, a 1938. bilo je 587 posetilaca.

Konačno, 1967. godine, ozidana je zgrada na samom termalnom izvoru, tako da se do vrela silazilo niz nekoliko stepenika. U banjskom krugu stavljena je oznaka za banju. U ovu banju dolazili su meštani okolnih sela i tek poneki turista. Pored banje radila je i gostionica.

Godine 1975. “Geoinstitut” je uradio kompletnu hemijsku analizu vode. Po toj analizi reč je o hidrokarbonatno-kalcijsko-magnezijskoj vodi, male mineralizacije (suvi ostatak 310 mg/l) i temperature od 26C. Jedino je povećana koncentracija gvožđa – ukupno 1.4 mg/l. Lekovita vrednost se zasniva na magnezijumu, kalijumu, natrijumu, gvožđu, kalcijumu, litijumu, rubidijumu, barijumu, jodu, fosforu i fluoru. Vrednost pH je 7.0, te mineralna voda ova banje ima neutralnu reakciju.

Terapijskim kupanjem i pijenjem banjske vode najbolji rezultati se postižu u lečenju različitih vrsta reumatizma, išijasa, anemije, kožnih bolesti, organa za varenje, katara želuca i kamena i peska u žučnoj kesi.

U sklopu Despotovačke banje nalazi se hotel “Resava”, osnovni banjski medicinski i turističko-ugostiteljski objekat.

Važna prednost hotela je mogućnost besplatnog korišćenja termalne vode Despotovačke banje, koja je u skopu hotela. Pored toga, hotelski gosti lekovitu vodu mogu da koriste u sobama.

Osim hotelskog smeštaja u despotovačkim selima razvijen je i seoski turizam. Tako u selu Resavica možete uživati u prelepim apartmanima, termalnoj vodi, rekreativnom jahanju, šetnji uređenim stazama, vožnji fijakerom, izletima…

Prema istraživanju St. M. Mijatovića (1930.) u oblasti Resave ima dosta lekovitih mineralnih voda, ali nisu sve ispitane. Ispitana je mineralna voda u ataru Zidilja. Ona se svojim sastojcima ističe iznad svih naših banja za anemične i blenoriočne bolesti. Neispitanih mineralnih voda ima još u Strmostenu, Jelovcu, Panjevcu, Lomnici, Lipovici, Zidilju, Bukovcu i drugde. Izvorište Despotovačke banje potiče iz razbijene izdani formirane u jurskim krečnjacima.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime