Resavska pastrmka na žaru: Doživite gurmanski užitak despotovačkog kraja

0
1369

Ko je ikada posetio manastir Manasiju, pešačio Beljanicom ili Milivskom klisurom, slušao huk jednog od najvećih vodopada – Velikog buka, šetao zelenim alejama despotovačke banje, upustio se u avanturu zvanu Resavska pećina ili se ogledao u bistrini resavskih potoka… svoj doživljaj mogao je da upotpuni izvrsnim kulinarskim užitkom zvanim “resavska pastrmka na žaru”.

Reka Resava sa svojim kanjonima, kotlinama i pećinama: Živopisni raj koji ne smete propustiti da doživite u Srbiji

Pastrmke iz bistrih resavskih reka i potoka pravi su specijalitet ovog kraja. U kombinaciji sa projama i pogačama ispod crepulje, ili čuvenim beljaničkim sirom, možete ih probati u brojnim despotovačkim restoranima i etno-kućama. Dimljene pastrmke najviše se traže, ali i one na žaru. Najukusnije su, upravo, baš u resavskom kraju. Stoga, nema razloga da se ne uverite. A do tada, evo recepta za one nestrpljive!

Sastojci (4 osobe): 4 pastrmke, 1 limun, 150 grama tikvica, 150 grama patlidžana, 150 grama barenog krompira, 200 grama čeri paradajza, 2 čena belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, so, biber, bosiljak.

Priprema:

Veliki buk je jedan od najviših vodopada u Srbiji, a reka na kojoj se nalazi gotovo da je čarobna

Pastrmke posoliti, pobiberiti, napuniti kriškama limuna i lagano peći na delu maslinovog ulja. Tikvice, bareni krompir i patlidžan iseći na kolutove i izgrilovati na preostalom maslinovom ulju. Povrće ocediti od masnoće koju je upilo tokom pečenja, a u istom tiganju kratko propržiti sitno iseckan beli luk i bosiljak, dodati čeri paradajz i grilovati oko 2-3 minuta.

Idealno mesto za vikend u prirodi: Milivska klisura je pravi raj na zemlji

Servirati pastrmke sa grilovanim povrćem i poslužiti toplo.

Ljubaznošću g. Daneta Miloševića; Magazin OPANAK

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime