Resavsko makalo: Omiljeni namaz Despotovčana, uz vruću pogaču ili proju ispod crepulje

0
1909

Mlečni proizvodi u brdskim selima Resave pretežno se prave od ovčijeg mleka ili kozijeg, a u ravničarskim od kravljeg. Resava je opšte poznata, i sa brdskim i sa ravničarskim selima, po tome što se mleko prvenstveno prerađuje u sir. Najpopularniji je punomasni sir, od nevarenog mleka. Ali, ima i drugih načina.

U selima donje Resave najviše se pravi vurda, a pamti se da su nekada, u jesen, dobro ukuvano i posoljeno ovčije mleko nalivali u čabrice i ostavljali za zimu. To je “makalo” – meki sir ili kajmak, omiljeni namaz za doručak, za pogaču ispod sača, po kom je ovaj kraj prepoznatljiv.

Restoran “Vodopad Lisine” pravi je ambijent za uživanje tokom vikenda

Ukoliko se odlučite da upoznate šarmantnu prirodu Resavskog kraja, nećete odoleti da u sveža i mirna jutra okusite vruću proju ili pogaču ispod crepulje i namažete ih čuvenim makalom.

Ljubaznošću starice Milke Milutinović iz sela Strmosten kod Despotovca došli smo do originalnog recepta za čuveno resavsko makalo.

Foto: Dane Milošević/OPANAK

Jedina srpska prašuma: Mesto gde stabla umiru prirodnom smrću, a svakom čoveku potrebna je dozvola kako bi kročio na njeno tlo!

Priprema:

Izmrvi se na srednje parčiće provreli ovčiji sir (jelovački) i stavi u pripremljenu posudu.
Zatim se skuva ovčije mleko i ostavi da se ohladi.
Kada se mleko ohladilo sa njim se prelije izmrvljen sir i to sve ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi.
Nakon toga, stavi se u hladnjak gde može da odstoji 10-15 dana (vreme upotrebe).

Upoznajte Beljanicu, planinu neobične lepote, najveći rezervoar pitke vode u Srbiji sa mnogobrojnim kraškim izvorima i vrelima

Ljubaznošću g. Daneta Miloševića i baka-Milke i Strmostena; Magazin OPANAK

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime