Uporna vlaga i buđ u kući razaraju zdravlje: Rešite ih se uz pomoć ovih 5 sobnih biljaka

0
6169

Boravak u prostoriji sa puno vlage nije dobar za zdravlje. Tamo gde je vlaga, obično se nalazi i buđ, koja i te kako utiče na zdravlje, izazivajući simptome groznice, glavobolje, povraćanje, čak i oštećenje jetre.

Ako u kući imate vlagu, lekari ističu da ste u tom slučaju podložniji bolestima disajnih organa, ali i reumi, astmi i tuberkulozi. Javlja se i depresija, čak i psihoza. Najjači uticaj vlaga ima na zdravlje dece, izazivajući alergije, kožne bolesti i bronhijalnu astmu.

Ipak, sa ovim problemom mogu da vam pomognu biljke, i to sledećih pet:

 

View this post on Instagram

 

#spatifilum#🍀🍀🍀🌷🌷🌷

A post shared by Ivana Ivanovski (@ivana.ivanovski_86) on

Spatifilum

Veruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa je neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da Spatifilum isušuje višak vlage u vazduhu i reguliše klimu u prostoru, već i uništava spore buđi. Najbolji efekat ćete postići ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 stepeni.

Arabika (biljka kafe)

Pročitajte i  BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI: Danas praznujemo Bogojavljenje Gospodnje

Bobice arabike pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a vazduh ispunjava predivnim tropskim mirisom.

 

View this post on Instagram

 

🌱The Myrtus are still enjoying ‘summervacation’ on the doorstep to the terrasse door 🌱 #mygarden #terrasse #myrtus #oxalis

A post shared by Mette Fauerskov (@mettebfauerskov) on

Mirta

Pročitajte i  SMS poruke za Srpsku novu godinu: Čestitajte Pravoslavnu novu godinu svim dragim ljudima uz ovih 15 fantastičnih čestitki

Ova biljka je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi verovali da je ova biljka sveta, da ljudima može da vrati mladost, a putnike ispuni dodatnom energijom. Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline i ubija mikrobe iz vazduha.

Lovor

Lovor je simbol pobede, slave i veličanstva. Potiče iz suptropskog područja zbog čega voli hlad, vlažan vazduh i veće količine tople vode. Uklanja višak vlage iz vazduha, a njegovi osušeni listovi oplemeniće ukus brojnih jela.

Stablo limuna

Pročitajte i  Smernice za savršeno pečenje: Tajna ukusne praznične prasetine iz rerne

Limunovo stablo ispunjava vazduh fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz okoline. Sadrži veliki broj lekovitih materija i steriliše prostor oko sebe. Limunovo stablo voli sunčevu svetlost i redovno zalivanje

 

View this post on Instagram

 

#limun #garden

A post shared by Danica Sladović (@danicasladovic) on

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime