Рибничка пећина: Украс мионичког краја који се издваја својом јединственошћу

0
1377

Нема сумње да је кањон реке Рибнице један од најлепших бисера слива реке Колубаре, где је поред северних обронака Маљена и Дивчибара смештена Рибничка пећина. Налази се у атару села Паштрић, на свега 3 км од центра Мионице.

Рибничка пећина заједно са реком Рибницом, Рибничким манастиром, 13 заштићених стабала липе и Шалитреном пећином чини Споменик природе Рибница који представља заштићено природно добро од изузетног значаја за нашу земљу.

Ова чаробна пећина је у свету позната као место у коме је своје станиште нашло 15 врста слепих мишева (Chiroptera) и уједно представља јединствени спелeолошки објекат у нашој земљи али и ван њених граница.

Рибничка пећина је добила своје име по реци Рибници која се налази са њене леве стране.

Улаз у пећину је у облику једнакокраког  троугла, висине 12 м, а ширине 25 м.  Кроз пећину протиче поток чији жубор оџвања и прави најлепшу природну мелодију.

Ово место представља прави мали рај за хидрогеологе који су дешавања у Рибничкој пећини описали као јединствену појаву „крађе“ где се као прави школски пример из књига може видети како воде са једног слива прелазе у други и то подземним токовима. На овом месту се воде Лепенице подземним токовима преливају у реку Рибницу.

Рибничка пећина има два подједнака улазна канала који се у унутрашњости сједињују у јединствену велику просторију. Ова два канала су скоро двадесет година предмет интезивних археолошких истраживања. Археолози су ископавањем мале површине (око педест квадратних метара) открили изузетно занимљиве чињенице које се односе на боравак ловаца у пећини са краја леденог доба ( пре око 12 000 година), њихова огњишта, као и разноврсне алатке и оружје које су користили у то време.

Велики број туриста широм наше земље посећује ову природну лепоту којој се после само једне посете поново враћају.

Споменик природе Рибница представља бајковито место на коме ће вас дочекати нетакнута природа, бистре реке, пећине, чист ваздух, ретке биљне и животињске врсте, једноствано речено, прави одмор за душу и тело.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име