Ribnička pećina: Ukras mioničkog kraja koji se izdvaja svojom jedinstvenošću

0
1075

Nema sumnje da je kanjon reke Ribnice jedan od najlepših bisera sliva reke Kolubare, gde je pored severnih obronaka Maljena i Divčibara smeštena Ribnička pećina. Nalazi se u ataru sela Paštrić, na svega 3 km od centra Mionice.

Ribnička pećina zajedno sa rekom Ribnicom, Ribničkim manastirom, 13 zaštićenih stabala lipe i Šalitrenom pećinom čini Spomenik prirode Ribnica koji predstavlja zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja za našu zemlju.

Ova čarobna pećina je u svetu poznata kao mesto u kome je svoje stanište našlo 15 vrsta slepih miševa (Chiroptera) i ujedno predstavlja jedinstveni speleološki objekat u našoj zemlji ali i van njenih granica.

Ribnička pećina je dobila svoje ime po reci Ribnici koja se nalazi sa njene leve strane.

Ulaz u pećinu je u obliku jednakokrakog  trougla, visine 12 m, a širine 25 m.  Kroz pećinu protiče potok čiji žubor odžvanja i pravi najlepšu prirodnu melodiju.

Ovo mesto predstavlja pravi mali raj za hidrogeologe koji su dešavanja u Ribničkoj pećini opisali kao jedinstvenu pojavu „krađe“ gde se kao pravi školski primer iz knjiga može videti kako vode sa jednog sliva prelaze u drugi i to podzemnim tokovima. Na ovom mestu se vode Lepenice podzemnim tokovima prelivaju u reku Ribnicu.

Ribnička pećina ima dva podjednaka ulazna kanala koji se u unutrašnjosti sjedinjuju u jedinstvenu veliku prostoriju. Ova dva kanala su skoro dvadeset godina predmet intezivnih arheoloških istraživanja. Arheolozi su iskopavanjem male površine (oko pedest kvadratnih metara) otkrili izuzetno zanimljive činjenice koje se odnose na boravak lovaca u pećini sa kraja ledenog doba ( pre oko 12 000 godina), njihova ognjišta, kao i raznovrsne alatke i oružje koje su koristili u to vreme.

Veliki broj turista širom naše zemlje posećuje ovu prirodnu lepotu kojoj se posle samo jedne posete ponovo vraćaju.

Spomenik prirode Ribnica predstavlja bajkovito mesto na kome će vas dočekati netaknuta priroda, bistre reke, pećine, čist vazduh, retke biljne i životinjske vrste, jednostvano rečeno, pravi odmor za dušu i telo.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime