“У мени теку снажна индијанска и српска крв” Србин који је постао ИНДИЈАНСКИ ПОГЛАВИЦА: Од оца Србина научио да ради, од мајке индијанске принцезе да се бори

0
516
Фото: Јутјуб/принтскрин

Ричард Милановић је један од најпознатијих Американаца српског порекла. Успешан бизнисмен, родитељ, први човек племена Агуа Калијенте своју особеност и енергију тумачио је идеалном комбинацијом српске и индијанске крви.

Ричард Милановић је био један од најпознатијих Американаца српског порекла. Бизнисмен, хотелијер, поглавица племена Агуа Калијенте, отац шесторо деце.

Ричард Милановић је био један од најпознатијих Американаца српског порекла. Бизнисмен, хотелијер, поглавица племена Агуа Калијенте, отац шесторо деце.

„Мој отац се звао Стеван. Његови родитељи су дошли из Загреба, то је хрватска територија. Населили су се у Кливленду, Гери, Индијани. Моја мајка је била у Лос Анђелесу у посети, а он се вратио у Гери где је радио у челичани. Био је камионџија. Рекао је да је срео и оженио индијанску принцезу, а онда је позван и отишао је у рат. После рата се преселио у Гери, ко зна зашто, али ја нисам познавао свог оца”, рекао је Милановић.

До своје 15 године Ричард није видео оца док није отишао у Кливленд. Тамо упознао тетку Софију и њену децу Пеги и Пола. Иако нису били у контакту, Србин Стеван и Индијанка Лаверн Мигел нису се разводили све док се она није поново удала.

„Одрастао сам са мајчином родбином и на култури моје мајке, култури америчких Индијанаца. Моја мајка је била у племенском савету и била је међу првим женама која је примљена 1950-тих година у тај савез”, казао је Милановић.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

Ричард се после студија економије укључио у политику као председник племенског савета америчких Индијанаца од 1984.

„Ја сам 1977. ушао у племенски савет, дакле 3 пута сам био члан, по годину дана, и то је практично мандат. Онда сам био у неким двоструким мандатима као секретар. 1984. сам био изабран и од тада ме стално поново бирају”, казао је Милановић.

Отворио је ланац хотела и казина, трговине и банку. Као представник свих Индијанаца у Америци, борио се у Белој кући за њихова права. Био је саветник калифорнијског гувернера Арнолда Шварценегера за индијанска питања и председавајући Комисије за очување наслеђа америчких староседелаца. 2007. магазин Бизнис прогласио га је најуспешнијим пословним човеком у националној коцкарској индустрији. На питање у чему је тајна снаге и енергије коју поседује, Ричард каже:

„Углавном од оца. Мислим да је то управо комбинација те индијанске и српске крви. То је та идеална комбинација. Ја могу да се идентификујем са оба порекла. Знам понешто и о српском народу и о снази коју они имају, о томе како су поносни на то што јесу и како настављају да штите то што јесу. Штитите свој народ кад схватите шта се дешава. Ја штитим и своју индијанску и своју српску крв истовремено. Када сте Милановић, а председник сте индијанског племена, то увек изненади људе. Сада су научили ко сам, какав је мој глас и зашто је он важан.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Могао сам да будем и на вишој функцији. Због мог положаја у племену морам да будем у равнотежи између републиканаца и демократа. Могао бих да имам високо место у Републиканској партији да није тога. Ја врло ценим слоган Републиканске партије, а то је независност, самодовољност. Ако вам треба помоћ то је у реду, али можете и сами нешто да урадите, да будете самодовољни. Ја покушавам да пренесем то својим члановима, да кажем да могу углавном све да урадим сам. Демократе воле да вам дају ствари да задобију вашу наклоност, а то није добро. Треба да будемо самодовољни и независни, и зато сам републиканац”, каже Милановић.

Као представник индијанске популације Ричард Милановић је одлазио у Белу кућу и састајао се са свим америчким председницима од Роналда Регана на даље. На питање да ли познаје Обаму, показује слику са америчким председником.

„Вероватно би требало да урамим ову слику..”, коментарисао је Милановић.

Сусретање различитих култура и народа у генима индијанског Србина довело је до јединственог погледа на веру.

„Нисам православац, ја сам одгајан као католик, али ја нисам неки прави верник. Ја сам развио нека своја религиозна уверења која нису део неке организоване религије, нешто што је моје лично уверење и веровање. Било је више покушаја да се ангажујем у српској заједници овде и у Лос Анђелесу преко цркве, али то није могло у потпуности да се оствари. Међутим, седимо сада овде и причамо…”, казао је Ричард Милановић.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Ричард је поносан на шесторо деце која су одгајана у духу америчких Индијанаца, сви носе презиме Милановић и сви су се школовали на америчким и светским универзитетима. Каже да му је у послу највећа подршка син Шон.

„ Највећа ми је инспирација отац, он је главни све ове године. Кад је он могао да напредује у послу, могу и ја”, каже Шон.

Милановић каже да су сва његова деца свесна српског порекла, чињенице да долазе из различитих култура и да су по том питању врло радознали. Тако долазимо до оног вечитог питања идентитета – ко смо, одакле смо…

„Што се тиче мог бића…у ствари, не желим да причам о себи”, скроман је Ричард Милановић.

Ричард Милановић је умро марта 2012. Године. На његовој деци и осталим следбеницима у племену Агуа Калијенте је да наставе његов рад и да енергијом коју је наследио од оца а пренео на своју децу, и даље спајају две тако далеке културе, српску и индијанску.

Извор: РТС

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име